Mali: Misija MMF 20. septembra 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sa Džejmsom Rufom na čelu doći će u Srbiju najverovatnije 20. septembra, najavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali i istakao da će jedna od tema biti povećanje penzija.

Mali je novinarima, posle sastanka sa članovima Američke privredne komore u Beogradu, rekao da je u planu da tokom jesenjeg zasedanja Skupština Srbije usvoji izmene zakona o PIO fondu, porezu na imovinu i porezu na dobit.

On je napomenuo da će i danas imati sastanak sa jednom delegacijom MMF, kao prethodnicom misije koju predvodi Ruf, i da će tema biti povećanje penzija.

Mali je istakao da je jedan od glavnih zadataka njegovog ministarstva reforma poreske uprave, uključujući carinske i razne inspekcijske službe, kao i da je glavni cilj suzbijanje sive ekonomije.

„Bukvalno svakih desetak dana imamo radnu grupu o tome, vrlo brzo do kraja godine izlazimo sa predlogom strategije za reformu poreske uprave, a tu podrazumevam i izmene Zakona o fiskalnim kasama“, predočio je Mali.

Važno je pitanje i povraćaj PDV, koji se po zakonu isplaćuje u roku od 45 dana, dodao je Mali i naveo da ne vidi razlog da se povraćaj PDV ne isplati narednog dana po obavljanju posla ako je dokumentacija ispravna.

Mali je ponovio da je nezaposlenost u Srbiji 11,9 odsto, a da je 2012. ona iznosila skoro 25 odsto, kao i da Srbija danas više nema deficit u budžet niti negativan privredni rast.

Prema Malom, Srbija je, kako je naveo, po privrednom rastu u Ligi šampiona, jer njena ekonomija beleži rast veći od četiri odsto.

Mali je najavio i podršku kompanijama za investiranje u novu tehnologiju kroz izmene Zakona o porezu na dobit.

Predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović je novinarima ukazala na problem sive ekonomije u Srbiji, navodeći izveštaj Ekonomskog fakulteta u Beogradu po kome je siva ekonomija 2016. zauzimala 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Jelena Pavlović je ukazala i da nije završen proces reforme parafiskalnih nameta, a kao važno pitanje navela je i vladavinu prava, to jest efikasnost u radu pravosuđa. (kraj) vbr/mob 12:37

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari