Mali: Zakonima se unapređuje rad poreskih i carinskih službi 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ukoliko su poreski obveznici pratili raspravu u Skupštini Srbije o izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu nisu mogli da saznaju šta se to menja u tom zakonu i kakve ih obaveze očekuju kada on stupi na snagu.

Nisu mogli da saznaju da li je tačno da će plaćati porez na šupe, bunare, cisterne, ambare, svinjce, bazene, nadstrešnice, jer oni kojima su dali mandat na izborima, nisu o tome govorili.

Doduše , svaki od poslanika vladajuće većine nije krio da brine za Srbiju i njene građane, ali veću zabrinutost su ipak pokazivali za bezbednost predsednika Srbije.

Jedan od poslanika SNS pozvao je čak sve poslanike da stanu u odbranu predsednika Vučića i njegove porodice.

U opisu izmena poreskih i carinskim zakona o kojima se raspravljalo u parlalamentu tokom objedinjene rasprave opširan nije bio ni sam predlagač Siniša Mali, ministar finansija.

Rekao je da će predložene novine u nekoliko fiskalnih zakona obezbediti jednostavnije postupke i bolju naplatu poreza i carina.

Obrazlažući te zakone Mali je rekao da će dodatno biti unapređen rad poreske i carinske službe, a da je izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno pojednostavljenje i ubrzavanje prijave i naplate poreza, pre svega omogućavanjem da se sve obavlja elektronski.

Novina predložena izmenama Zakona o porezu na imovinu je što obradu poreza na nasleđe i poklon i prenos apsolutnih prava neće raditi Poreska uprava već lokalne samouprave čiji je to i prihod.

„Ova novina biće u primeni od 1. januara 2022. godine do kada lokalne samouprave treba da se pripreme da rade taj posao i da maksimiziraju naplatu poreza na imovinu“, rekao je Mali.

On je objasnio i da je dopunama Carinskog zakona pomeren rok zastarelosti carinskog duga, kako bi, po rečima minsitra, država imala više vremena da naplati prihode i zaštiti svoje interese.

Izmenama Zakona o carinskoj službi biće omogućeno da veći broj carinskih službenika može da pokrene carinski prekršajni postupak.

“Ministre ,čestitam vam na svemu što ste uradili za naše finansije i ekonomiju . Na svemu što ste uradili da se Srbija može sama, bez ičije pomoći, izboriti sa nedaćama u kojima su se svi našli ,ali da pritom ponese i titulu najbolje zemlje u Evropi” , poručila je ministru Ana Čarapić , poslanica SNS tokom rasorave o poreskim i carinskim zakonima , dodajući da je stekla utisak da je građanima naše zemlje danas , za razliku od prošlosti kada su se borili za goli život , najvažnije pitanje gde će zimovati ,a gde letovati .

Čarapićeva je primetila i da politički protivnici ne praštaju uspehe ove vlasti i predsednika.

“Njihova politika je da svi žive gore, kako bi Đilas i njegova samoprozvana elita mogli da žive bolje”, navela je poslanica SNS a njen stranački kolega Ivan Ribać upozorio je političke protivnike da ne stvaraju atmosferu linča .

” Vidmo se za godinu dana na izborima”, rekao Ribač i dodao da su građani svesni da se u Srbiji bolje živo od kada je 2014. godine SNS preuzeo kormilo rukovođenja .

Naprednjak i bivši demokrata Srbislav Filipović otišao je korak dalje u upozorenjima političkih protivnika.

“Decu vam nećemo oprostiti . Šta su vam skrivili mali Vukan , Danilo i Milica. Deca vam nisu kriva za to što se vi nalazite na mestu na kome ne želite “ , rekao je Filipović, pozivajući kolege poslanike da stranu u odbranu predsednika Srbije , jer zahvaljujući njemu Srbija ima čime da se hvali , da je najuspešnija zemlja u Evropi u ovoj preteškoj godini.

Đorđe Milićević , poslanik SPS pohvalio je to što će građani neke poreze moći da plačaju elektronskim putem ,a Branislav Jovanović iz SDPS to što će investicioni fondovi biti uvršteni u poreske obveznike.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pohvalno je odlaganje plaćanja poreza za one subjekte, koji možda u ovom trenutku nisu naplatili svoje proizvode.

„Za lokalne samouprave je važan porez na apsolutna prava jer ta sredstva idu lokalnim samoupravama i povećavaće se izvorni prihodi i zato je veoma važna ekonomska stabilnost države, isplata redovnih obaveza kao što su plate i penzije i želim da pohvalim što će se od sledeće godine penzije isplaćivati po švajcarskom modelu, po modelu jedne od ekonomski najstabilnijih država na svetu“, rekao je Marković i dodao da Srbija ima dobru budućnost.

Mali: Srbija emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara

“Srbija je drugi put ove godine izašla na međunarodno finansijsko tržište i emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara kako bi refinansirala najskuplju obveznicu koja je emitovana 2011. godine.“

„Ostvarena je šest puta veća tražnja od ponude i više od 200 najvećih investitora na svetu javilo se da kupi obveznicu. To je istorijski rezultat za Srbiju i njene građane” – rekao je Siniša Mali , ministar finansija u Skupštini Srbije na početku rasprave o poreskim i carinskim zakonima, ne krijući zadovoljstvo.

On je objasnio da je obveznica emitovana po stopi od 2,125 odsto, dok je stopa obveznice iz 2011. godine iznosila 7,25 odsto, što govori o poverenju koje strani investitori imaju u Srbiju i ekonomsku poliitku koju ona vodi.

„To je najbolji pokazatelj da stopa rasta BDP-a, koja će biti najbolja u Evropi ove godine, pokazuje svoj rezultat“ – istakao je ministar i dodao da je Srbija mogla da uštedi 500 miliona evra i napravi, primera radi, pet kliničkih centara za taj novac da je obveznica iz 2011. godine emitovana po kamatnoj stopi od 2,125 odsto.

Dačić: Realniji da međustranački dijalog bude naredne godine

“Međustranački dijalog biće nastavljen po planu koji je napravljen između Dejvida Mekalistera iz Evropskog parlamenta i bivše predsednice parlamenta Maje Gojković. Nije realno da do kraja godine bude održan nastavak dijaloga, jer je neopodno da se pre toga raspavlja o rebalansu budžeta i budžetu, a i zato što će izbori biti održani tek u aprilu 2022. godine. Realniji je nastavak dijaloga početkom sledeće godine“ –  rekao je Ivica Dačićć, predsednik Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanje svog stranačkog potpredsednika i šefa poslaničke grupe SPS Đorđa Milićevića da li je tačno da se Dačić protivi dIjalogu kako to tvrdi opozicija.

Milićević je naveo da je prethodna vladajuća koalicija, ali i Radna grupa Vlade Srbije pokazala na Fakultetu političkih nauka da je imala odgovoran i posvećen pristup.

“Radna grupa se nije deklarativno i formalno bavila pitanjem izbornih uslova, već je vrlo konkretno predložila konkretne izmene i dopune zakona. Jedan deo opozicije je razgovore shvatio kao farsu. Njih nisu interesovali izborni uslovi već da se predstave kao žrtve i da bez izbora dođu do vlasti” – rekao je Milićević, dodajući da je vlast sprovela sve što je dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga.

On je pitao Dačića da li su evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik pominjali datume i rokove i sa kime to treba da se razgovara, navodeći da je vanparlamentarnih stranaka mnogo. A pitao je i da li postoji raskorak između Dačićevog i stava EP, budući da on spominje sledeću godinu kao godinu za nastavak tog razgovora. Milićević je kritikovao i mešanje Tanje Fajon u izborne procese u Srbiji , posebno u izbore u Šapcu.

Odgovarjuči na pitanja Dačić je podvukao da nije tačno da menja stav, ali i poručio da niko sa strane ne može da utvrđuje agendu parlamentu. Podsetio je da su ranije održane tri sesije na tu temu i da je još tada bilo predviđeno da će postojati druga faza posle parlamentatnih izbora.

Mogućnost za postavljanje poslaničkih pitanja na početku sednice parlamenta iskoristio je i Nebojša Bakarec,  poslanik Srpske napredne stranke koji je naveo da se šest dana vodi “zverska kampanja protiv predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja“.

„Pitali su zašto je Vučić govorio na sahrani – zbog toga što je najbolji predsednik. Zašto je kritikovao Tadića, zato što je bio najgori predsednik u istoriji i sramota Srbije“ – rekao je Bakarec.

On je zatražio i informacije od MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal o toku istrage koja se od prošle godine vodi protiv Dragana Đilasa i saradnika zbog sumnje da su oštetili RTS za 668 miliona dinara.

“Prethodni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prošle godine potvrdio da se protiv Đilasa vodi istraga zbog sumnje da je umešan u “pljačku” RTS-a. Saopšteno je da postoji osnovana sumnja da su Đilas i njegovi direktori u ‘Dajrekt mediji’ zajedno sa delom rukovodstva RTS-a učestvovali u ozbiljoj korupciji u vezi sa kupovinom i prodajom reklamnih sekundi različitih TV emisija, pod uslovima koji nisu predviđeni zakonom” – rekao je Bakarec.

Poslanik SDA Sandžaka Mirsad Hodžić tražio je da se upravljanje rezervatom Uvac vrati na upravljanje Sjenici na čijoj se teritoriji nalazi, a sve dozvole za rezervat daje Nova Varoš.

Predložio i da se Sjenici kao jednom od najhladnijih gradova Evrope omogući kupovina uglja i struje po nižim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari