Kontroverzni, i kod nas pomalo zaboravljeni, austrijski milijarder Martin Šlaf u četvrtak će, ako se pozivu odazove, pred Anketnim odborom austrijskog parlamenta svedočiti o poslovima državnog Telekoma Austrija na istoku Evrope. Od Šlafa se, kako ovih dana javlja austrijska štampa, očekuje da unese više svetla u te poslove jer je u njima i sam učestvovao, a poslednji put čak i u dvostrukoj ulozi prodavca firme i savetnika Telekomu Austrija pri njenoj kupovini, kako ga sumnjiči austrijsko državno tužilaštvo, koje je potvrdilo da o beloruskim poslovima Šlafa i Telekoma Austrija vodi istragu kojom je obuhvaćeno još pet osoba. I zbog unosnih provizija koje su u tom poslu naplaćene.


Šlaf, koga su neki ovdašnji političari smatrali za prijatelja Srbije i čak kao ozbiljnu podršku njenom putu ka EU, za nas je interesantan jer će, prema navodima austrijske štampe, parlamentarnim svedočenjem biti obuhvaćeno i Šlafovo učešće u neuspelom pokušaju Telekoma Austrija da kupi Mobtel. Šlaf, čije se odlične veze sa austrijskim, izraelskim i istočno-evropskim političarima uopšte ne dovode u pitanje, išao je ispred Telekoma Austrija i kupovao uglavnom mobilne operatore u zemljama istočne Evrope i zatim ih Telekomu Austrija preprodavao. Radilo se najčešće o firmama u nekom vlasničkom sporu, kao što je bio slučaj sa ovdašnjom firmom Mobtel. Šlaf je mobilne operatore kupovao preko firmi registrovanih na Kipru, pa austrijska štampa cinizira sa njegovom diskrecijom: u registru austrijskih firmi nijedna se ne vodi pod Šlafovim imenom. Šlafa je Forbes inače rangirao na osmo mesto među austrijskim milijarderima, sa bogatstvom od 2,3 milijarde evra.

Na primer, Šlaf je 2001. godine za 820 miliona evra kupio bugarskog mobilnog operatora MobilTel, a onda ga je 2004. godine prodao Telekomu Austrija za 1,6 milijardi evra. Ali, ne on direktno. Kiparska firma SBT, u kojoj Šlaf ima udeo od 15 odsto, prodala je bugarsku firmu Telekomu Austrija. Šlafa je u ovom poslu finansirala banka Bawag, a kad je njen šef Hubert Elzner 2006. uhapšen, ko je platio milion evra jemstva? Šlaf.

Šlaf je, prema pisanju austrijske štampe, od Bogoljuba Karića kupio većinski udeo u Mobtelu, a kad je toj firmi oduzeta licenca, njegov udeo je, uprkos intervencijama tadašnjeg austrijskog ministra infrastrukture Hubert Gorbaha (Narodna partija), sveden na 30 odsto. Da Šlaf ipak nije bio na gubitku, austrijska štampa zaključuje iz činjenice da je kasnije Gorbaha nagradio unosnom pozicijom.

Od Šlafa, koji je svojevremeno sumnjičen, pa oslobođen sumnji da je bio čak i saradnik istočnonemačkog Štazija pod imenom „Landgraf“, sad se očekuje da poslovne nedoumice austrijske javnosti i nadležnih organa rasvetli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari