Za razliku od nekih drugih svedoka kontroverzni austrijski milijarder Martin Šlaf je ukazao poštovanje Odboru za istraživanje korupcije austrijskog parlamenta i pojavio se juče pred njegovih 16 članova. Ali sem ovog početnog uvažavanja, preostalo vreme je Šlaf iskoristio da se podsmeva pitanjima poslanika, pa je na pitanja o svom učešću u poslovima delom državne firme Telekom Austrija u Belorusiji, Srbiji i Bugarskoj odgovarao kockarskim terminom: „Ne pratim“ ili „propuštam“


Šlaf, koji članove odbora umalo nije posvađao zahtevom da u ispitivanju učestvuje i upravnik njegove fondacije advokat Hari Nojbauer, odbio je da odgovara na pitanja o poslovima Telekoma u jugoistočnoj Evropi jer se, objasnio je, protiv njega već vodi istraga povodom neuspelog pokušaja Telekoma Austrija da u Srbiji kupi Mobtel, a tek krajem prošle nedelje je navodno saznao da je predmet istrage i njegova uloga u Telekomovoj kupovini beloruskog mobilnog operatora Velcom.

Povodom pitanja da li se tokom poslednja dva meseca viđao sa nekim od članova Odbora, Šlaf je rekao da ga metode Odbora podsećaju na metode Gestapoa, ali se zatim izvinio zbog ovog ispada i rekao da se ni sa jednim od članova odbora nije viđao. On je odbio da odgovori da li poznaje Borisa Nemšića, koji je na čelu Telekoma Austrija bio upravo u vreme kad je ta austrijska kompanija nastojala da kupi Mobtel.

Na rang listi država sa najmanje korupcije, Austrija je 2011. godine bila na 16. mestu. U januaru ove godine austrijski parlament je, na posebno insistiranje Stranke zelenih, osnovao poseban Odbor za istragu korupcije čiji je rad vremenski ograničen i završava se sledećeg utorka, 16. oktobra. Odbor se bavio rasvetljavanjem sedam slučajeva, među njima su i poslovi Telekoma Austrija na istoku Evrope. Mada su tri od sedam slučajeva ostali nerasvetljeni, a neka su pitanja ostala bez odgovora i u razrešena četiri slučaja, stručnjaci u Austriji smatraju da je ovaj odbor bio najuspešniji ikad osnovan parlamentarni anketni odbor.

Što se Telekoma Austrija tiče, Odbor je za predmet svoje istrage imao sistem milionskih isplata bez ikakvih dokazivih protivusluga, ulogu lobista, savetnika i posrednika, isplate političarima i političkim strankama, provizije plaćene licima bliskim političkim strankama i firmama pri kupovini udela Telekoma u stranim firmama, manipulaciju berzanskim kursevima, direktni uticaj Telekoma Austrija na donošenje zakona i drugih propisa i iznose koji su zato plaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari