Mencinger: EU će preživeti ako se smanji nejednakost

Peti sindikalni forum - Ima li nade za samoupravljanje

Ostavite komentar


  1. Ovaj čovek uporno pokušava da ubedi javnost "regiona" da će nešto što za 40 godina nije uspelo da profunkcioniše tako da proizvodi nešto drugo sem gubitaka, uz sve dotacije iz inostranstva i sve pogodnosti koje je pružao hladnoratovski položaj SFRJ, sada najednom da proradi i reši sve naše ekonomske probleme?! Razumem da je očajna vremena iziskuju očajničke mere, ali toliko tupavi stvarno nismo, druže Mencinger!

  2. Nejednakost će uvek postojati, važno je svesti je na najmanju moguću meru. Kod nas se niko ne bavi tom problematikom i upravo to će koštati sve političare, vreme ističe, poverenje slabi, sirotinja je sve brojnija, plana nema.

  3. Posto niko i nikada nije uspeo da smanji nejednakost, znaci da i EU nece preziveti.

  4. Tekst je dobar, ali ste propustili da kazete, sto Mencinger rekao, da su agencije za iznajmljivanje radnika u Sloveniji pred zabranom. Druga slika se stvara iz teksta o prekarnom radu. I mojim vas da nas nazivate sindikalistima a ne sindikalcima.

  5. Levi socijaldemokrata je eufemizam za "mekog" komunistu? Sve prednosti koje je Slovenija uzivala 90ih bazirane na Mencingerovoj politici (zastita od stranih kupaca domace privrede , cuvanje stecenih socijalistickih prava radnika kroz drzavnu svojinu u preduzecima itd) izgubila je 2000ih uz veliko povecanje javnog duga i budzetskog deficita bas kao i kod juznjackih komsija

  6. Smesno je kad neki Nikolic protivreci profesoru Mencingeru a pritom ne uzima u obzir sta se u Srbiji sve lose desilo zbog prodaje strancima (VBS, USS i sl.) a sta dobro zbog samoupravne privatizacije (Energoprojekt, Kostana i sl.). Kad radnici preuzmu fabriku itekako su zainteresovani da opstane sem ukoliko im drzava na podmetne nogu i protezira finansijski neki Geox da bi Kostani pravio nekojalnu konkurenciju. Cudi me da skolovani ekonomisti koji setaju ovakvim skupovima nisu jos shvatili da je liberalni kapitalizam proslost! 2/3 privatizacija u Srbiji je propalo zbog alavosti APR-a i njihovih produzenih ruku! Pa zar je to resenje? Slovenija iako je u EU cuva svoju imovinu kliko je god moguce pa iako joj ostali to prebacuju jos joj se nista nije desilo a ne bi ni nama!

  7. Nije, Dušane Spasiću, smederevska železara propala jer ju je kupio "stranac", nego zbog toga što je opala potražnja za njenim proizvodima u dovoljnoj meri da samo efikasne firme jošp opstaju, pa za jednu koja nikada nije uspela da sastavi kraj s krajem prosto nema mesta na tržištu. Mogli bi tu fabriku i da poklonimo bilo kome, radnicima, seljacima, "poštenoj inteligenciji", slučajnim prolaznicima – ništa se neće promeniti. Mencinger samo pokušava da svoj uvrnuti svetonazor i paraekonomsku dogmu uglavi u nekakav okvir, a Vi mu tercitare bez imalo razumevanja zašto su neke firme uspešne, a neke nisu i zašto su neke ekonomije uspešne za razliku od naših. A, šta Slovencima fali ćete lako saznati ako prelistate slovenačku štampu – razumećete toliko.

Ostavite komentar


Ekonomija

Svetske berze: Prekinut petonedeljni rast Volstrita 10

Svetske berze: Prekinut petonedeljni rast Volstrita

Američko tržište akcija zabeležilo je protekle sedmice prvi sedmični pad nakon pet vezanih nedelja rasta. Ovoj korekciji doprinelo je nekoliko slabih korporativnih objava koje su pritisnule pre svega akcije iz tehnološkog sektora. Reperni indeks tržišta S&P 500 oslabio je pola procenta na 5.277,5 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, izgubio na vrednosti 1,1 odsto.

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.