Mihajlović: Spojeni Surčin i Obrenovac, auto-put za Svetog Nikolu 1Foto: BETAPHOTO/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/MILETA MIRCETIC/MO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da se u avgustu pušta u saobraćaj deonica auto-puta od Obrenovca do Preljine u dužini od 103 kilometra, a do zime i deonica Surčin-Obrenovac, ukupno 120 kilometara.

Ona je prilikom obilaska mosta preko Save i Kolubare koji je povezao optine Surčin i Obrenovac zajedno sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo, predsednicima tih opština rekla da Kina u Srbiji gradi Koridor 11, rekonstruiše brzu prugu Beograd-Budimpešta, rehabilituje prugu Beograd-Bar i prugu ka Preševu i da se investicije mere milijardama.

„Izgradnja deonice auto-puta od Surčina do Obrenovca predstavlja primer po kom bi i svi ostali projekti u Srbiji trebalo da se realizuju“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da taj projekat ne kasni nijedan dan, odvija se po dinamičkom planu pa da veruje da će obećanje koje je kineska kompanija dala predsedniku Srbije (Aleksandru) Vučiću biti ispunjeno i da će biti gotov do Svetog Nikole.

I to je, kako je rekla „naš strateški cilj, da se ljudi povezuju, da odlaze i da se vraćaju, umesto da budemo zatvoreni, a most je simbol povezivanja i prijateljstva naše dve zemlje“.

Čen Bo je izrazila zadovoljstvo što su kineske kompanije i radnici dali doprinos „ostvarenju sna srpskog naroda“.

„Drugi put sam na ovom gradilištu, spojili smo levu i desnu obalu reke, o čemu su građani ovog područja sanjali. Sigurna sam da ćemo do polovine decembra imati završenu celu deonicu auto-puta“, rekla je ona.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kazao je da je završetak mosta važan za građane Obrenovca i Surčina i zahvalio potpredsednici Vlade „jer je ostavila velika dela na teritoriji ove opštine“.

„Predlog nas Obrenovčana je da most dobije ime po predsednicima Srbije (Aleksandar Vučić) i NR Kine (Si Đinping), jer je simbol i temelj prijateljstva dva naroda“, rekao je on.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša istakao je da završetak mosta ima neizmernu korist za sve građane dve opštine.

„Najvažnije je da ćemo rasteretiti regionalne i lokalne puteve i izmestiti teretni i tranzitni saobraćaj iz centra“, rekao je on.

Mihajlović je razgovarala i sa zamenikom direktora kineske kompanije „Šandong haj spid grup“ Meng Jenom o završetku Koridora 11 i o mogućnostima saradnje na novim projektima.

Ona je rekla da se nada da će Koridor 11 od Obrenovca do Preljine biti pušten u saobraćaj 15. avgusta, kako je direktor „Šandonga“ za Srbiju i obećao.

„Kao i do sada, biću 24 sata na ovom gradilištu, očekujem isto i od vas. Stalo nam je da pokažemo građanima Srbije dobre bilateralne odnose koje imamo i projekte koje realizujemo na obostranu korist“, rekla je Mihajlović.

Meng Jen istakao je da su „evidentni razvoj i uzlazna putanja Srbije u poslednjih nekoliko godina, pre svega na polju ekonomije i infrastrukture, i da ova kineska kompanija želi da bude deo daljeg ekonomskog razvoja naše zemlje“.

„Kao predstavnik jedne odgovorne državne kineske kompanije uveravam vas da 15. avgust nije doveden u pitanje i da će auto-put na Koridoru 11 biti završen do tada“, rekao je on.

Kazao je da računa na podršku Srbije kao i do sada i da su zainteresovani i za gradnju novih infrastrukturnih projekata u Srbiji, izmedju ostalog za auto-put od Beograda do Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari