Novi Sad – U fabrici gajbi „Boki-Vučenović“ u Irigu je 140 radnika radilo bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja, a većina njih je ostala i neisplaćena nakon više meseci rada, što je otkriveno pošto je jedan radnik ostao bez testisa radeći na prepravljenom cirkularu bez ikakve zaštite, saznaje Danas od ljudi angažovanih da rade u toj firmi. Oni tvrde da Božu Vučenovića, vlasnika te fabrike i više ugostiteljskih objekata u opštini Irig traži više zemalja zbog prevare i zlostavljanja radnika, ali da uživa zaštitu lokalnih vlasti u Irigu.


Nakon nesreće radnici tvrde da je Vučenović falsifikovao dokumentaciju, a nadležni organi nisu preduzimali ništa sve dok se za slučaj nije zainteresovala policija. Vučenović je, inače, finansijer Demokratske stranke u Irigu i pokrovitelj brojnih manifestacija u toj fruškogorskoj opštini.

– Radnici su bili bez ikakve zaštite, a povreda je bilo svakog dana. Bilo je prijavljeno svega sedam radnika, a radilo je nas 140. Radio sam svaki dan, a ako ne bih došao neki dan, posebno nedeljom, bio bih pozivan na razgovor, pa sam plaćao nekakve kazne. Rad vikendom se nije dodatno plaćao. Često sam radio 12 sati dnevno. Radnici su preživljavali razne torture, recimo, nismo smeli da odlazimo u toalet mimo redovnih pauza za obrok. Sa nekim radnicima su se Božo Vučenović i njegovi rođaci fizički obračunavali. Iako je obećana, zaštitna oprema nam nije data, pa smo uglavnom radili u svojoj odeći – priča Slaviša Ljubičić, kojem je prilikom rada na prepravljenom cirkularu teško povređen testis, a nakon operacije mu je odstranjen.

Ljubičić se prijavio za rad u gajbari u aprilu prošle godine, zajedno sa stotinak radnika, pošto se javio na anketiranje nezaposlenih u mesnoj zajednici u Irigu. Nije potpisao nikakav ugovor, a sa vlasnikom Vučenovićem je dogovorio da će raditi za satnicu od 120 dinara. Međutim, prvog meseca mu je bilo plaćeno 110 dinara, narednih meseci 100, a onda je prestao da dobija platu. Isti slučaj je bio i sa najmanje 70 radnika, koji su naknadno slučaj prijavili policiji, ali zbog straha za svoju bezbednost nisu smeli da govore za novine.

– Ja sam povređen u oktobru prošle godine i odmah sam prevezen u Dom zdravlja u Irigu. Pregledala me je doktorka Branka Solomunović i uputila u Novi Sad, ali je propustila da policiji prijavi teže telesne povrede na radu. Slučaj sam prijavio inspekciji rada. Inspektorka Jela Mićić je došla u gajbaru po mojoj prijavi, ali joj je, navodno, bila prazna baterija od fotoaparata, pa nije mogla da fotografiše cirkular. Došli su narednih dana, pošto je na cirkular ugrađena zaštita, i tek tada uslikali. Kasnije su saslušavali radnike, ali nikakva prijava nije napisana, koliko ja znam. Posle nekoliko dana, u posetu mi je došao Vučenovićev brat i doneo mi zdravstvenu knjižicu. Nisam s njima imao potpisan ugovor, pa mi je bilo sumnjivo kako su me mogli prijaviti. Kada sam pogledao dokumentaciju, video sam da je falsifikovan moj potpis, a da sam navodno bio prijavljen tri dana pre nesreće. Vučenović mi je rekao da će platiti troškove lečenja, ali ništa od toga nije poštovao. Kasnije mi je preko posrednika ponudio 20.000 evra da „zaboravim“ na sve – seća se Ljubičić.

To nije jedini incident vezan za poslove Vučenovića. U februaru ove godine srušio se krov hale u kompaniji „Boki Vučenović“ u Irigu, težak između 10 i 20 tona i površine oko 800 kvadratnih metara, pri čemu je zamalo stradalo osam radnika. Građevinska inspekcija, koja je na teren izašla nakon nekoliko dana, utvrdila je da nije bilo propusta Vučenovićeve firme, a predsednik opštine Irig Vladimir Petrović ponudio je pomoć investitoru. Objasnio je da je taj pogon „veoma značajan za irišku opštinu“.

Nema nepravilnosti, kaže inspektorka

Iako u fabrici radi veliki broj neprijavljenih radnika, inspektorka rada Jela Mićić tvrdi da „nije pronašla nepravilnosti“.

– Bili smo na terenu, obavili uviđaj i o tome obavestili nadležne. Pokazali su nam Ljubičićev ugovor o radu, i mi smo uradili svoj deo. Kasnije je radnik rekao da je njegov potpis falsifikovan, ali mi tu ne možemo ništa i uputili smo ga na sud. Drugih prijava protiv poslodavca nismo imali – objasnila je Mićićeva.

„U svakom poslu je teško“

Božo Vučenović kaže da su radnici sami uklonili zaštitu sa cirkulara na kojem je Ljubičić teško povređen, a dodaje i da radnike nije prijavljivao samo dok su na probnom radu.

– U svakom poslu je teško na početku, pa se dešavaju i nezgode. Uprkos svim poteškoćama, sve radnike koji prođu probni rad sam prijavljivao – tvrdi Vučenović.

Međutim, podaci Agencija za privredne registre ga demantuju. Njegova firma je prošle godine imala upisano svega 16 zaposlenih, od čega polovina samo na mesec dana, a radnici tvrde da je u pogonu uvek radilo najmanje 100 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari