Ukoliko poslanici Skupštine Srbije podrže Zakon o otpisu dugova, većina javnih preduzeća i ustanova oslobodiće se teškog nasleđa iz devedesetih godina. Otpis duga vrednog 700 miliona evra neće, međutim, prouzrokovati povećanje javnog duga, tvrdi premijer i ministar finansija Mirko Cvetković.


Predloženo je, naime, da se Akcionarsko društvo „Železnice Srbije“ oslobodi duga u iznosu od blizu 182 miliona evra i nešto više od 15 miliona dolara, a preduzeće „Putevi Srbije“ za nešto više od 43 miliona dolara i blizu 465 miliona evra. Takođe, predloženo je da se Klinički centar Srbije oslobodi duga u iznosu od nešto više od tri miliona evra, Kliničko-bolnički centar „Zemun“ blizu dva miliona evra, Savezna javna ustanova Radio-Jugoslavija za nešto više od tri miliona evra i 627.000 švajcarskih franaka, Fond za razvoj Srbije za 321.000 američkih dolara i Univerzitet u Novom Sadu – Građevinski fakultet Subotica za 235.000 američkih dolara.

Obrazlažući predloženi zakon, premijer Cvetković naveo je da njegova primena neće prouzrokovati povećanje javnog duga, budući da je Srbija te dugove već uključila u svoje obaveze i njih servisira redovno. Naveo je i da će usvajanje ovog zakona omogućiti da se u knjigama dužnika uvede ono stanje koje jeste faktičko i da je to suština, a ne povećanje javnog duga.

– Ovde se radi o dugovima koji su nastali pre 1990. godine i njihov konačan iznos utvrđen je u pregovorima sa Pariskim i Londonskim klubom 2002. godine, kada je Srbija preuzela te obaveze i ona ih do sada redovno izmiruje – objasnio je Cvetković i ponovio da se ti iznosi već sadrže u ukupnom bilansu javnog duga.

Budući da su poslanici u paketu raspravljali i o novim zakonskim rešenjima o igrama na sreću, Cvetković je objasnio da je bilo potrebno doneti novi zakon kako bi bila obezbeđena liberalizacija tržišta, uveden elektronski nadzor nad priređivačima igara na sreću i ukazano na društvenu odgovornost priređivača u odnosu na maloletnike. Nova zakonska rešenja o igrama na sreću predviđaju povećanje poreske naknade, koja će se u zavisnosti od vrste igara i načina priređivanja kretati u procentima od pet do 15 odsto, a što bi trebalo da ostvari znatno veće prihode u budžetu. Zakon se prvi put bavi društvenom odgovornošću, odnosno regulisanjem priređivanja igara na sreću kako bi se zaštitili maloletnici, pa je njima onemogućeno igranje, čak i pristup i bilo kakva komunikacija sa priređivačima igara na sreću i kladionicama.

Gubitaši imaju dobre plate

Poslanici radikala koji su jedini iz redova opozicije učestvovali u raspravi, usprotivili su se otpisu dugova javnim preduzećima. Lidija Dimitrijević podsetila je da je direktor Železnica Srbije, dakle gubitaš, u februaru 2009. godine imao platu 202.383 dinara, a za njim nisu mnogo zaostajala ni tri zamenika i šest pomoćnika. U „Putevima Srbije“ direktorska plata 2009. bila je 159. 583 dinara, a u tom trenutku ovo preduzeće imalo je gubitak od 30 milijardi dinara, navela je ona. Dragan Stevanović je upitao šta će KBC Zemun uraditi zauzvrat državi koja će da plati njegove dugove. „Hoće li unaprediti zdravstvo? Ne daj bože da vam zatreba lekar“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari