Niško Udruženje predsednika skupština stanara, koje po sopstvenoj proceni predstavlja oko 40.000 građana, objavilo je juče desetak zahteva budućoj gradskoj vlasti kako bi ona daleko efikasnije, transparentnije, odgovornije i sa manje štete po građane upravljala gradom od aktuelnog rukovodstva. Udruženje je najavilo radikalizaciju protesta, pa i „građanske blokade“ nadležnih organa, institucija i uprava javnih preduzeća u Nišu, ukoliko neki od zahteva ne budu ispunjeni. Zahtevi su saopšteni građanima na sinoćnom protestnom okupljanju i šetnji kroz grad, koja se inače organizuju od juna prošle godine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

– Zahtevamo „praznu stolicu“ u svim javnim preduzećima, u Gradskom veću i u Gradskoj skupštini, kao i momentalni prestanak partijskog zapošljavanja i nepotizma, reviziju takvog zapošljavanja i raspisivanje konkursa za sva radna mesta koja su arbitrarno popunjavale partije. Tražimo da nadležni organi u okviru svojih nadležnosti sistemski provere i preispitaju imovinu svih nosilaca upravljačkih funkcija u gradu. Zahtevamo da nova vladajuća garnitura prinudi predstavnike još uvek aktuelne vlasti da u potpunosti obeštete gradski budžet koji je na mnogo načina zloupotrebljavan i nenamenski korišćen. Tražimo potpunu informaciju o svim kreditnim zaduženjima gradske vlasti i javnog sektora i odgovor na pitanje kolikom sumom novca je, po ovom osnovu, zadužena svaka Nišlijka i Nišlija. Sve ugovore, koji imaju javni karakter, koje sklapaju predstavnički ili javni sektor, odmah obelodaniti u potpunosti. Tražimo od svake partije, koja učestvuje na izborima u Nišu, da njihove centrale, potpisanim dokumentom, potvrde ono što, u predizbornoj kampanji budu nudile. Bajke o stranim investicijama neka zaborave. Interesuje nas šta one konkretno i realno nude – navodi se u „spisku zahteva“ koji su preksinoć usvojili Upravni i Nadzorni odbor Udruženja.

U Udruženju ocenjuju da je vlast u Nišu i Srbiji uništila nišku privredu, uvela štetnu industriju lon poslova, doprinela gašenju socijalnih prava građana, nepotizmom i korupcijom urušila obrazovni sistem i uvela medijski muk gašenjem ili parapartijskom privatizacijom gradskih medija, kao što su Radio Niš, Narodne novine i Niška televizija. U Udruženju podsećaju da su prosečne niške zarade drastično pale i „manje su od sirotinjskog republičkog proseka“, a da je grad sa više od 50.000 stvarno nezaposlenih ljudi.

Komunalni bunt građana, predvođen ovim Udruženjem, započeo je prošle godine, nakon što su stigli „naduvani“ februarski računi za daljinsko grejanje, koji su za stan prosečne veličine iznosili od 10.000 do čak 15.000 dinara. Udruženje je u pregovorima sa gradskim vlastima isposlovalo nižu cenu grejanja, mogućnost lakšeg privremenog isključenja sa mreže i prisustvo njihovog predstavnika u Nadzornom odboru Toplane, ali je lokalna vlast „stalno opstruirala dogovoreno“.

U pripremi krivične i prekršajne prijave

Udruženje predsednika kućnih saveta je tokom zime organizovalo više tribina, na kojima je analiziralo poslovanje Gradske toplane, Parking servisa i vodovoda Naissus, kao i izveštaj DRI u kojem je navedeno da je aktuelna vlast nepravilno potrošila petinu budžeta za 2014. godinu, odnosno 1,6 milijardi od 8,8 milijardi dinara, koliko je iznosio usvojeni budžet. Najavilo je podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava protiv odgovornih za nezakonito trošenje budžeta, koje njegov pravni tim uveliko priprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari