Morgan Stenli smanjio prognoze kretanja cena nafte brent 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Analitičari banke Morgan Stenli smanjili su svoje prognoze cena sirove nafte tipa brent tokom 2023. i za 2024. godinu zbog većeg ruskog izvoza od očekivanog.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije u istraživačkoj noti poslatoj klijentima, oni predviđaju da će se nafta brent trgovati u rasponu između 90-100 dolara po barelu u poslednjoj polovini 2023., što je manje u odnosu na prethodnu procenu za raspon od 100-110 dolara.

Gledajući u 2024., očekuju da se brent trguje po 95 dolara po barelu, u odnosu na raniju procenu od 110 dolara po barelu. Ključno za reviziju njihovih prognoza je podatak da je ruska prodaja sirove nafte i naftnih derivata u inostranstvu opala za svega 400.000 barela dnevno 2023.

To je u poređenju sa prethodnom prognozom za smanjenje od otprilike milion barela dnevno. U isto vreme, globalna potražnja za naftom sada je uvećana na 1,9 miliona barela dnevno umesto 1,4 miliona barela dnevno, zbog ponovnog otvaranja Kine, povećane potražnje u avionskom saobraćaju i poboljšanih prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda u 2023 godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari