Mršavi rezultati „šrafciger industrije“

Ne zna se koliko je novca i drugih povlastica dodeljeno stranim kompanijama da bi otpočele biznis u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Nemam pojma kakvi su rezultati srafciger industrije.
    Ali ono sto znam ,jeste, da nema tih fabrika srafciger industrije, ti radnici ne bi radili nigde.
    Gomila ljudi je zaposlena u Valjevu u jednom Gorenju, niko nekom drugom ne brani da se otvori neka druga fabrika, sa nekom i sofisticiranijom proizvodnjom, pa se to ne otvara. I pored, i dalje, gomile nezaposlenih (pustimo mi te zvanicne statistike o prepolovljenoj nezaposlenosti, oslonimo se na ono sto vidimo svuda oko sebe).
    Neko ce reci, sto se tim parama ne sponzorisu domaci privrednici, pa oni neka otvaraju neku proizvodnju? S obzirom na iskustvo sa domacim privrednicima, koji su se uglavnom proslavili u uzimanju kredita i raznih subvencija, i ne vracanju istih (sto ce raci da su ipak bivali sponzorisani od drzave), a onda zastitu traze kod politicara, cisto sumnjam da bi neke takve subvencije imale i 10% koristi kakve imamo od srafciger industrije. Sve bi se to pretvorilo u jedno veliko pranje para.
    Jos jedna velika laz koja se tu stalno provlaci, to je prica o veoma „kvalifikovanoj i sposobnoj radnoj snazi“. Kao neko ko je i imao priliku da radi u toj srafciger industriji, mogu vam reci da gomila tog naroda i nije za vise od toga. Njihove kvalifikacije (bolje da kazemo sposobnosti) i nisu za vise od tog posla. Gomila je jedva uspevala i osnovnu skolu da zavrsi, problemi sa alkoholom, drogom, problematicno ponasanje, asocijalnost, svadljivost, ogovaranja, podvaljivanja i slicno. Gomila tog naroda iz Srbije odlazi u Slovacku, Madjarsku, Cesku da bi opet radili ne na pozicijama astronauta, nego opet zavrsavaju u srafciger industriji. Jer i te industrije nema dovoljno ovde, pa je moraju potraziti u okruzenju ne bi li se zaposlili.

  2. Strancima se pored subvencija daje besplatno zemljište, ne plaćaju komunalije, oslobođeni su poreza na imovinu i poreza na dobit.
    Moja firma mora mesečno da zaradi više za državu nego za plate zaposlenih. To znači da država uzima od naših firmi i daje stranim kompanijama a oni radnicima isplaćuju minimalac.

  3. Pa cilj subvencija i nije podizanje domaće proizvodnje i rast BDP, već velike provizija onima koji odobravaju subvencije stranim investitorima. Dakle, ako se pogleda iz pravog ugla onda su one itekako uspešne, jer za posledicu imaju da dve garniture (prethodna i sadašnja) na vlasti popuno obezbeđenje i fin. zbrinute!

  4. Popravlja Vlada BDP sa sve novijim taksama, menjanjem ličnih isprava, povećanjem akciza, preko notara i uz pomoć zakona o bezbednosti saobraćaja! Ovaj zakon menjaju mesec dana po stupanju na snagu donošenjem novog, i sve oštrijeg! Sada kreću da mere i premeravaju zgrade po selima, kako čujem sve redom od najmanje do najveće, pa i na njih harač, dok se raja ne podigne, ili ne poubija! Istovremeno oni se baškare na gomili funkcija, članstvom u upravnim odborima, i ko zna čemu sve ne, uzimajući basnoslovna mesečna primanja!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.