Preporuka EPS-a gde da držite frižider u stanu kako biste uštedeli najviše struje i zašto zamrznutu hranu treba odleđivati u frižideru 1Foto: Shutterstock / tsarev igor

Frižideri su na drugom mestu velikih potrošača u kuhinji.

Pre svega, izaberite frižider koji odgovara potrebama vaše porodice. Imajte u vidu da frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira da li je pun ili prazan, a mesečna potrošnja raste između 10 i 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.

Preporučeni kapacitet frižidera izgleda ovako: za jednu osobu od 100 do 150 l, za 2-4 osobe od 220 do 280 l, za više od 5 osoba do 300 l. Kupovinom frižidera koji je prevelik za vaše potrebe bespotrebno rasipate energiju.

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnije mesto u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera). Hladniji prostor znači veću uštedu energije, budući da svaki stepen manje može da smanji potrošnju električne energije i do šest odsto.

Takođe, izbegavajte izloženost frižidera i zamrzivača sunčevim zracima. Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača, obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrevanja, a time i povećanja potrošnje električne energije.

Povremeno očistite (ali pažljivo, da ne oštetite cevi) od prašine zadnju stranu frižidera gde se odvodi toplota.

Pre nego što otvorite vrata frižidera razmislite šta vam je potrebno i vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je potrebno.

Termostat postavite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%. Nemojte stavljati u frižidere i zamrzivače vruća ili topla jela. Pre nego što toplu hranu zaledite, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda smestite u zamrzivač.

Zamrznutu hranu trebalo bi odleđivati prvo u frižideru, jer na taj način pri odleđivanju „besplatno“ hladi drugu hranu u frižideru. Pravovremeno odleđujte frižidere i zamrzivače (kad debljina leda dostigne 3 do 5 mm), jer tako štedite energiju i produžavate radni vek uređaja.

Optimalna temperatura frižidera je od 3 do 5°C (srednja pozicija), a standardna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni Celzijusa. Ako podesite temperaturu za jedan stepen niže, možete povećati potrošnju električne energije i za pet odsto.​

Izvor: EPS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari