Struja noću jeftinija i do četiri puta: Od koliko sati u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa? 1Foto: Pixabay/Mary1826

U uslovima ekonomske krize, u kojoj se nalazi ceo svet zbog posledica pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, ušteda na računima za struju je veoma važna stavka za održiv kućni budžet.

Na računima za struju u Srbiji se svakako može uštedeti ali samo pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, kada je ona jeftinija. Naime, kada se struja troši noću njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi.

Koliko je ušteda značajna najviše se može videti po upotrebi bojlera, koji je jedan od najvećih potrošača električne energije među kućnim uređajima. Kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni ceh koji će domaćinstvo za to platiti biće oko 400 dinara.

Ako se pak voda zagreva tokom dana, taj iznos će biti oko tri puta veći nego što je to ako se bojler pali samo noću. Takođe, i sve druge uređaje koji su veliki potrošači struje, poput mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću jer će se tako postići značajna ušteda. Ušteda se postiže i ako se noću kuva, naročito kada je reč o jelima koja zahtevaju dužu pripremu.

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. Drugim rečima, kada je reč o noćnoj tarifi, Srbija je podeljena u tri zone. To su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Kada je reč o Beogradu taj termin je od ponoći do osam ujutro.

U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro. Ono što je važno zapamtiti je to da se jeftinije tarife mogu iskoristiti samo noću i u propisanim terminima za taj deo zemlje. Preko dana na jeftiniju potrošnju, pa tako ni vikendom, ne može se računati.

Potrošači podatak da li u tom trenutku troše skupu ili jeftinu struju mogu proveriti kontrolom na svom brojilu. Na dvotarifnim brojilima se, o kojoj tarifi je reč, može saznati uvidom u položaj strelice ili brojčane oznake.

U slučaju da strelica pokazuje na gore, tada se troši skuplja struja, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija to jest električna energija ima nižu cenu u tom trenutku. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju a dvojka jeftiniju tarifu.

Nažalost, domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, ne mogu da uštede jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Podaci kažu da je to oko jedna trećina potrošača električne energije u Srbiji, odnosno oko milion domaćinstava.

Ipak, i ta domaćinstva mogu da uštede na računu za struju, primera radi postavljanjem štedljivih sijalica kod kojih je potrošnja struje pet puta manja od one kod običnih i led rasvete čija je potrošnja devet puta manja od takozvanih običnih sijalica.

Manju potrošnju struje građani mogu da obezbede i zamenom stolarije u svojim domovima, za šta država daje subvencije kako bi se unapredio proces energetske efikasnosti u Srbiji. Eksperti tvrde da bi unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji građanima uštedelo oko 40 odsto energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari