Planom reorganizacije Geneksa nekorektno je definisana obaveza da, na osnovu izgubljenog prava na akcije, radnici dobiju naknadu od 200 evra po godini staža odmah po realizaciji prodaje kompleksa u novobeogradskom Bloku 20 i na Kopaoniku, tvrdi za Danas bivši direktor Agencije za privatizaciju, sada konsultant Branko Pavlović.


– Nadoknada za izgubljeno pravo je izmišljen pravni osnov, i pozivanjem na taj deo plana restrukturiranja nije moguća isplata iz sredstava ostvarenih prodajom imovine. Da je umesto toga bilo predviđeno da se isplati zaostala zarada ili otpremnina, to bi bilo moguće, ali kako to nije slučaj, prema zakonu, neophodno je da se od prodaje prvo namire poverioci. Drugi problem je što ih definicija izgubljenog prava na akcije, koje bi dobili a nisu, stavlja u poziciju vlasnika, koji se i u restrukturiranju i u stečaju, isplaćuje poslednji, ako ostane novca od prodaje – kaže Pavlović.

On smatra da bi zaista bilo nezakonito da se isplati oko 14 miliona evra sa posebnog računa na kome je posle prodaje Hotela Kontinental i objekata na Kopaoniku, izdvojen novac za te namene, kao i da je plan restrukturiranja kojim je takva mogućnost utvrđena, sačinjen nekorektno.

– Ne mogu da kažem da je u pitanju prevara, to je malo preteška reč, ali je činjenica da je dokument urađen tako da je neuku stranku naveo na uverenje da će ostvariti svoje pravo čim novac legne na račun. Međutim, formalno gledajući, država je utvrdila njihovo pravo na isplatu koje ne dospeva pre nego što se realizuje posao, a kada se realizuje, ne precizira se u kom će tačno roku oni dobiti taj novac – objašnjava Pavlović i dodaje da je razumljivo to što je Agencija odmah posle prodaje naplatila svoju proviziju od pet odsto, odnosno 7,3 miliona evra, „jer je to urađeno po zakonu, a oni su ga i pisali“.

Za Pavlovića je, međutim, mnogo veći problem to što u slučaju Geneks niko nije reagovao na najsporniji detalj – izvlačenje celokupne aktive na novo preduzeće Internacional CG, a ostavljanje starog Geneksa u dugovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari