Opstanak Zastava kovačnice, najstarije fabrike otkovaka na Balkanu (osnovana davne 1852. godine), zavisi od (zlo)volje Poreske uprave koja, reklo bi se kapricioznim, zahtevom za doradu Plana reorganizacije firme, čija bi primena omogućila izlazak Kovačnice iz stečajnog postupka, gura fabriku u bankrot.

Takav scenario mogao bi, ukoliko poreznici ne promene odluku, da postane realnost već krajem februara. Nasuprot očekivanjima radnika, te stečajnog upravnika i većine poverilaca, da će usvajanjem dopunjenog plana reorganizacije stečajni postupak biti okončan sredinom minule sedmice – to se nije dogodilo. Prošlonedeljno ročište u Privrednom sudu u Kragujevcu, na kojem su poverioci trebali da razmatraju dopunjeni plan reorganizacije fabrike otkivaka, odloženo je, zbog stava Poreske uprave, za 26. februar.

Poreska uprava je i sada, kao uostalom i 22. oktobra prošle godine, kada je zahtevom za dopunu plana reorganizacije Zastava kovačnice prvi put sprečila izlazak fabrike iz stečaja, izašla sa novim zahtevima u vezi s tim planom. Da apsurd bude veći Poreska uprava je nedavno, prema informacijama iz Kovačnice, dala uslovnu saglasnost na taj dokument, koji je Privrednom sudu dostavila bugarska firma Fero trans, kao najveći poverilac. Stečajni upravnik Zastava kovačnice, Predrag Janković, potvrdio je za Danas da predstavnici Poreske uprave sada nisu imali suštinske, već više tehničke, primedbe na plan reorganizacije te fabrike, kojim je, pored ostalog, predviđeno da se poreski dug Kovačnice, od oko 320 miliona dinara, izmiri u 48 jednakih mesečnih rata, uz grejs period od godinu dana.

– Mislim da je zbog prirode primedbi Poreske uprave Privredni sud odlučio da ročište odloži za 26. februar, čime se Kovačnici daje još jedna, čini mi se poslednja, šansa da preživi stečajni postupak i da nastavi poslovanje kao fabrika u reorganizaciji. Siguran sam da će predlagač plana reorganizacije Kovačnice da ispuni i taj zahtev, te da će se, konačno, i Poreska uprava Srbije saglasiti sa ostalim poveriocima da se Zastavinoj fabrici omogući izlazak iz stečaja. U to veruje i sudija Privrednog suda, čijom odlukom je razmatranje plana reorganizacije Kovačnice odloženo za mesec dana – ističe Janković.

On upozorava da će, ukoliko se Poreska uprava na ročištu zakazanom za 26. februar ne saglasi sa planom reorganizacije, Kovačnica otići u bankrot. Podsetimo da je stečajni postupak u toj fabrici, zbog kontinuirane blokade računa duže od 90 dana, proglašen 30. septembra 2015. godine, ali da je već petnaestak dana docnije proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere ponovo organizovana, te da do danas nije prekidana. Kovačnica, u kojoj je ponovo angažovano 180, od ukupno oko 300 radnika, trenutno proizvodi oko 160 tona otkovaka mesečno za Zastavinu fabriku oružja, ali i za poslovne partnere u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. U fabrici se nadaju da će, posle izlaska iz stečaja, uspeti da dostignu obim proizvodnje od 230 tona otkovaka mesečno, što otvara mogućnost da se na radna mesta vrati još nekoliko desetina radnika i uposle novi.

Stečaju u ovoj Zastavinoj fabrici prethodili su štrajkovi radnika koji su upozoravali nadležne i javnost da tadašnji vlasnik preduzeća, kompanija Intetrust Bugarina Valentina Zaharijeva, iznošenjem profita u Bugarsku, a ostavljanjem dugova firme u Kragujevcu, svesno urušava Kovačnicu. Institucije u Srbiji, nadležne za rešavanje ovakvih problema, očigledno su imale „pametnija“ posla nego da se bave optužbama radnika Kovačnice. Najverovatnije zbog toga što istraživanje mutnih poslova bugarskog „biznismena“, bez obzira na štetu koju je naneo srpskoj privredi, ne donosi političke poene vlastodršcima, kao što je to slučaj kad se iza rešetaka nađe neki domaći tajkun. Država, konkretno nadležni sud, nije reagovala ni na tužbu manjinskih akcionara Kovačnice, koji su tražili da se preispita sumnjiva privatizacija Kovačnice, koju je 2005. godine, na iznenađenje stručne javnosti, kupio Bugarin Valenti Zaharijev, iako su za tu fabriku bile zainteresovane i renomirane francuske i nemačke kompanije. Po kragujevačkim kuloarima se spekulisalo da su sumnjivu privatizaciju Kovačnice omogućili poslovodstvo te fabrike i nadležni u Agenciji za privatizaciju. Sve je, međutim, ostalo na sumnjama i spekulacijama, jer državni organi nisu obavili svoj posao. Podršku pobunjenim radnicima Kovačnice, u leto 2015, pružio je i ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin, koji obećao da će država da im pomogne… Upućenima je bilo jasno da je reč o praznim obećanjima, odnosno kupovini vremena i otupljivanju oštrice, ionako neartikulisanog protesta radnika. Otvaranjem stečaja i otpuštanjem nekoliko stotina radnika te procene su se pokazale tačnim.

Ugrožena proizvodnja vojnog naoružanja

Poznavaoci ove problematike tvrde da je Zastava kovačnica jedan od primera kako neozbiljna i neodgovorna država urušava sopstvenu privredu. U tim krugovima odavno upozoravaju da je reč o fabrici od strateškog značaja za domaću privredu, od koje, pored ostalog, zavisi i proizvodnja oružja u Srbiji (Zastavi), te da država ne bi trebalo tako lako da je se odriče. Poslovodstvo Zastave oružja svojevremeno je upozorilo Vladu Srbije da ne prodaje Kovačnicu bilo kom investitoru u celosti, jer bi to moglo da ugrozi proizvodnju domaćeg vojnog naoružanja, ali je i to, kao i većina stručnih i dobronamernih upozorenja, ostalo bez ikakvog odjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari