Bivši radnici Zastavinih fabrika automobila, kamiona, oružja, „21. oktobar“ i drugih koji su 2011, koristeći mogućnost iz ponuđenog socijalnog programa Vlade Srbije da preostalih pet godina do penzije (po oba osnova) provedu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dobrovoljno napustili svoja radna mesta, protestovali su juče ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu, pošto su im, kako tvrde, novim Zakonom o radu najozbiljnije ugrožena prava, te će od 2015. umesto u punoj biti u „prevremeno trajnoj penziji“ i „primati penzije sa trajnim umanjenjem“, koje će u nekim slučajevima iznositi i do 24,4 odsto.

Na skupu je ponovljeno da je aktuelnim Zakonom o radu oštećeno oko 1.500 prekobrojnih Zastavinih radnika koji ove godine stiču pravo na penzionisanje, te da su odlučili da zaštitu svojih prava potraže najpre pred domaćim, a docnije, ako bude zatrebalo, i pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Nekadašnji radnici Zastavinih fabrika isticali su juče da nadležni već mesecima ne odgovaraju na zahteve vezane za preuzimanje obaveza od prethodne republičke vlade, koja im je garantovala da će u punu penziju otići kad budu imali 40 godina staža ili 60 godina života. Otuda su Ministarstvu za rad juče dali još jedan, odnosno poslednji rok od 15 dana, za početak pregovora o njihovom pravu na punu penziju, nakon 35 godina provedenih u Zastavi. U suprotnom će, poručili su, uslediti novi protesti koji će biti organizovani u Beogradu, i u kojima će učestvovati i oštećeni radnici iz ostalih srpskih gradova.

Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji će status „prevremeno trajnih penzionera“, sa trajnim umanjenjem penzije, imati između 5.000 i 7.000 radnika Zastave, 14. oktobra, Goše, Prve petoletke, Kablova iz Jagodine, Magnohroma iz Kraljeva, IMT-a iz Rakovice i drugih nekadašnjih „lokomotiva srpske industrije i privrede“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari