Nelojalne konkurencije pod Kamarašom zaista bilo? 1Foto: FoNet

Tvrdnje Evropske asocijacije čelika da je Železara Smederevo u periodu dok je njome upravljao menadžment Petera Kamaraša po damping cenama izvozila čelik u zemlje Evropske unije zvuče realno, jer se taj posao obavljao preko posredničke firme kojoj je taj biznismen na čelu, kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

– Kamaraš je preko HPK inženjeringa, koji je angažovala Vlada Srbije, rukovodio radom Železare Smederevo. On je preko svoje posredničke firme uvozio materijal i opremu koji je plaćala država Srbija, kao vlasnik Železare, a ne Kamaraš. Tu je on ostvarivao zaradu, a država je imala samo troškove. Takav način funkcionisanja Kamarašu je omogućio da, opet preko svoje posredničke firme, izvozi proizvode Železare i da ih po nižim cenama prodaje na tržištu Evropske unije. Faktički, Kamaraš nije imao nikakve troškove poslovanja a njegova firma je dobijala proviziju – objašnjava Veselinović.

On dodaje da je Vlada koja je angažovala Kamaraša mogla da pretpostavi da će on tako da posluje i da je bila dužna da kontroliše njegov rad.

– Međutim, kontrole nije bilo ni po tom, kao ni po mnogim drugim spornim pitanjima, zbog kojih je na kraju Kamaraš dobio otkaz. Iz toga se jasno može zaključiti da postoji i odgovornost nadležnih u Srbiji za nezavidnu situaciju u koju je sada dovedena Železara Smederevo nakon odluke Evropske komisije da pokrene istragu o damping cenama – navodi Veselinović.

Prema njegovim rečima, država može da se nađe u novim problemima kada je reč o Železari Smederevo ako novi vlasnik, kineski Hestil, ne bude mogao da ostvaruje zaradu kao poslodavac.

– Kinezi su ovde došli kako bi se probili na tržište Evrope i kako bi mogli da po povoljnim uslovima izvoze proizvode smederevske železare u zemlje EU. Međutim, u slučaju da se Evropska unija odluči da uvede carine na proizvode Železare, koje važe za svu robu koja se proizvodi u Kini, veliko je pitanje da li će na takav način Hestil želeti i moći da posluje u Srbiji. Postoji mogućnost da će u tom slučaju tražiti od Vlade Srbije da ona bude ta koja će na sebe preuzeti troškove te vrste – naglašava Veselinović.

Dostavljeni dokazi

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Srbije i još četiri zemlje zbog optužbi za damping cene čelika. Istraga je pokrenuta na osnovu žalbe Evropske asocijacije proizvođača čelika, koja okuplja više od 25 odsto železara u Evropskoj uniji. Iz te asocijacije dostavljena je i dokumentacija koja je kao dokazni materijal, osnov za sumnju u prodaju čelika ispod tržišnih cena. Istraga se sprovodi za period od 1. jula 2015. do 30. juna ove godine, dok je smederevskom železarom upravljao menadžment HPK inženjeringa Petera Kamaraša. Istraga je pokrenuta protiv kompanija iz Srbije, Rusije, Irana, Brazila i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari