Neprijavljeni radnici u igraonicama i vrtićima 1

U nadzorima koje je Inspektorat za rad od 16. do 20. septembra sproveo u igraonicama, u objektima u kojima se organizuju proslave rođendana, vrtićima i privatnim osnovnim i srednjim školama otkriveno je da je od 1.825 zatečenih radnika 91 (pet odsto) radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzorima je obuhvaćeno 305 poslodavaca na teritoriji cele Srbije, a na osnovu utvrđenih činjenica inspektori su doneli rešenja o otklanjanju nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa neprijavljenim radnicima.

Inspekcijskim nadzorima je otkriveno i šest neregistrovanih igraonica u kojima je bilo angažovano šest radnika „na crno“. Dve neregistrovane igraonice su otkrivene u Šapcu i po jedna u Kruševcu, Pirotu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Inspektori su doneli šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika. Zbog prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu inspektori su izdali i dva prekršajna naloga.

Inspekcija je donela 93 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 12 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad.

Inspektori rada su doneli i 51 rešenje kojima je, pored ostalog, poslodavcima naloženo da zasnuju radni odnos sa radno angažovanim osobama, da dostave zaposlenima obračun zarade, utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari