Gervala nakon zasedanje Komiteta ministara: Ponuda za pisanje nacrta statuta ZSO više ne važi 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala saopštila je da na današnjem zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope nije doneta ni odluka o sazivanju vanrednog sastanka na kojem bi se odlučivalo o članstvu Kosova u toj međunarodnoj instituciji dodajući da ponuda za sastavljanje nacrta statuta za Zajednicu srpskih opština više ne važi, prenosi Reporteri.

Gervala je navela da je današnje neuvršćivanje Kosova na dnevni red u suprotnosti sa pozivom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja je usvojila mišljenje da Kosovo treba da se pridruži Savetu Evrope bez dodatnih preduslova.

Govoreći o pismu koje je Vlada Kosova juče uputila Savetu Evrope, u kojem je obećala da će do kraja maja pripremiti nacrt statuta Zajednice, Gervala kaže da i pored toga što su za to pismo konsultovani međunarodni partneri, ono nije imalo efekta.

„Na današnjem ministarskom sastanku Saveta Evrope, kojim je obeleženo 75 godina od osnivanja najznačajnije organizacije za zaštitu ljudskih prava na našem kontinentu, bilo je intervencija različitih država članica koje su tražile članstvo Kosova u Savetu Evrope. Iako je danas bio dan kada treba glasati o našem članstvu u ovoj organizaciji i na taj način poslati snažnu poruku o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava na 75. godišnjicu osnivanja Saveta Evrope i Povodom obeležavanja 25. godišnjice oslobođenja Kosova, ministri spoljnih poslova zemalja članica nisu ga uvrstili u dnevni red i nisu doneli odluku o sazivanju vanrednog sastanka radi pristupanja Republike Kosovo bez odlaganja“, navela je Gervala.

Kako je dodala, s obzirom da je Kosovu nametnut kasni, neformalni i proizvoljni preduslov, Vlada Kosovo je juče dala razuman predlog (kroz ponudu navedenu u komunikaciji putem pisma upućenog Savetu Evrope) za prevazilaženje blokade koju je stvorio taj poslednji preduslov.

„Iako smo se za našu ponudu konsultovali sa partnerima država članica, u zamenu za današnju pozitivnu odluku u Komitetu ministara ponudili široku platformu zajedničkog rada, ta ponuda nije uzeta u obzir. Shodno tome, to pismo ponude izgubilo je svoju aktuelnost i relevantnost nakon današnjeg sastanka Komiteta ministara“, navela je.

Gervala je rekla da su na taj predlog Vlade, koji je nazvala ozbiljnim i razumnim, neke zemlje izabrale da se pridruže kampanji Srbije koja je lobirala protiv članstva Kosova u Savetu Evrope čime su uskraćeni građanima Kosova mehanizmi te institucije o pravima, posebno za etničke manjinske zajednice i druge marginalizovane zajednice.

Navodeći da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i uslove za članstvo u Savetu Evrope, Gervala naglašava da članstvo Kosova ne može biti zaustavljeno, čak i ako je odloženo zbog bilo kog protivnika Kosova ili lobiranja Srbije.

„Na dobrom smo putu i ​​dobro radimo. Nismo ostavili ni jedan kamen na kamenu, uvek u okviru ustavnosti i zakonitosti, za interes Kosova“, poručila je Gervala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari