U nekoliko prethodnih sedmica Vlada Saudijske Arabije pokrenula je strateška pitanja bez presedana, što bi moglo da izazove promene u svakom aspektu društvenog i ekonomskog života države. Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni u januaru, ali već je jasno da su kraljevstvu, čija je ekonomija 19. po snazi u svetu, očajnički potrebne sveobuhvatne reforme.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Postoje dva razloga za to. Prvi se odnosi na dramatičan pad cena nafte na globalnom nivou, koja je polovinom prošle godine premašivala 100 dolara po barelu, na nivo niži od 40 dolara. Imajući u vidu činjenicu da izvoz nafte čini gotovo 90 odsto državnih prihoda, pritisak na saudijske finansije je intenzivan, a javni deficit će do kraja 2015, prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, dostići 21 odsto bruto domaćeg proizvoda. Drugi razlog je demografske prirode. U narednih 15 godina oko šest miliona mladih Saudijaca će se uključiti u tržište rada, čime će se gotovo dvostruko uvećati broj radne snage. Lako je biti pesimista kada se uzmu u obzir uticaji navedenih okolnosti, što je u skladu sa mišljenjem mnogih stranih komentatora. Ali, ima i valjanih razloga za optimizam, budući da novi saudijski lideri shvataju da postoje izazovi i kakve su šanse za njihovo prevazilaženje. Prema istraživanju Instituta Mek Kinsi, Saudijska Arabija ima potencijala da udvostruči BDP i otvori još šest miliona radnih mesta do 2030, što bi bilo dovoljno da apsorbuje priliv mladih na tržište rada. Ipak, da bi se to ostvarilo potrebno je da kraljevstvo drastično smanji svoju „nezdravu“ zavisnost od nafte, što je strateški cilj o kojem se dugo diskutuje, ali koji nikada nije ostvaren.

Saudijska Arabija ima mnogo domena koji mogu brzo da se šire. Ima, između ostalog, značajne neiskorišćene zalihe metala i nemetala, uključujući fosfate, zlato, cink, boksit i silicijum. Istovremeno, njen maloprodajni sektor se razvija, ali, s druge strane, kaska u oblasti internet trgovina. Segment turizma može da bude razvijen i unapređen, kako bi privukao ne samo milione muslimanskih hodočasnika koji svake godine pohode sveta mesta Meku i Medinu, već i ostale turiste. Saudijska Arabija, takođe, ima dugu obalu na Crvenom moru, te druge netaknute predele prirodne lepote koji mogu da budu privlačni posetiocima. Moguće je unaprediti i segment proizvodnje, koji je nedovoljno razvijen u ovom trenutku, iako je reč o jednom od najvećih tržišta za uvoz automobila i mašina. Za iskorišćavanje takvih mogućnosti potrebno je uložiti nekoliko biliona dolara, radikalno unaprediti produktivnost, uz dugoročnu i snažnu posvećenost kompanija. Ilustracije radi, da bi se u narednih 15 godina udvostručila vrednost BDP nužno je uložiti oko četiri biliona dolara, što je dva i po puta više novca nego što je zarađeno u periodu od 2003. do 2013, za vreme „naftnog buma“. Sve to će zahtevati radikalnu promenu politike.

Za vreme „naftnog buma“ povećane su zarade u javnom sektoru i socijalni izdaci, što je umnogome doprinelo rastu standarda domaćinstava. Javni sektor i dalje je vodeći u ekonomiji, naročito u stopi zaposlenosti, imajući u vidu podatak da gotovo 70 odsto Saudijaca dobija platu od države. Ali, preobražaj ekonomije zahtevaće učešće investitora i biznismena, pa se predviđa da će do 2025. najmanje 70 odsto investicija poticati iz privatnog sektora. Da bi se to ostvarilo potrebno je sprovesti i sveobuhvatne reforme regulatornog i pravnog okvira. Takođe, treba unaprediti proizvodnju. Rast nivoa proizvodnje Saudijske Arabije je daleko iz ostalih zemalja iz grupe G-20, i u protekloj deceniji je iznosio samo 0,8 odsto. Novi lideri kraljevstva, dakle, moraju da naprave teške ali značajne izbore i formulišu detaljnu ekonomsku strategiju. U tom kontekstu, najvažniji zadaci uključuju unapređenje efikasnosti vlade i definisanje novih izvora prihoda, koji će zameniti naftu.

Autor je izvršni direktor Instituta Mek Kinsi za Saudijsku Arabiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari