Gradu Nišu Republika je prvi put u istoriji obustavila redovni nenamenski transfer koji se iz državnog budžeta svakog meseca prebacuje lokalnim samoupravama, saopštio je juče Miloš Simonović, šef odborničke grupe Socijaldemokratske stranke u Skupštini grada i bivši gradonačelnik Niša.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Simonović je precizirao da Ministarstvo finansija nije prebacilo novac gradu zbog nepoštovanja Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, kao i zbog konstantne blokade niških škola. On je kazao da je reč o nastavku urušavanja gradskih finansija koje je „posledica nesposobnosti, neznanja, pa i nedostatka interesovanja bahate gradske vlasti da na adekvatan način upravlja javnim finansijama“.

– Pitamo se kako je predsednik Stalne konferencije gradova i opština, naš gradonačelnik Zoran Perišić, doveo grad u ovakvu situaciju i dozvolio da Niš bude prvi i jedini veliki grad u Srbiji kome Ministarstvo više ne može da toleriše pogrešne i bahate poteze u rukovođenju gradskim finansijama. Pitamo gradonačelnika i da li će neko da odgovara što su konstantno, unazad nekoliko godina, gotovo sve niške škole u blokadi, i ko je sebi dozvolio preveliki luksuz da obrazovne i komunalne sisteme dovede u ovakvo stanje – rekao je on.

Gradonačelnik Perišić je juče bio „na službenom putu“, a u gradskoj Upravi za finansije potvrdili su da je transfer novca iz Republike za januar mesec privremeno obustavljen, ali da se „radi na rešavanju problema“. Oni su kazali da je sve to posledica pooštravanje finansijske discipline u poslovanju, koje pored ostalog zahteva MMF. U Upravi nisu znali da kažu da li će transfer iz republičkog budžeta biti uplaćen u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari