Duplom greškom do poraza od Ruda, Đoković ostao bez finala Monte Karla 1EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Iako se vratio u meč posle gubitka prvog seta, Novak Đoković nije uspeo da savlada Kaspera Ruda i plasira se u finale Monte Karla – 2:1 (6:4, 1:6, 6:4).

Novak Đoković nije uspeo da dođe do još jednog finala mastersa u Monte Karlu. Bolji od njega, u tri seta, bio je Kasper Rud, koji ga je prvi put savladao u šestom međusobnom susretu.

Nažalost, Nole nije došao u priliku da postane prvi teniser koji je tri puta osvojio svaki od najvećih turnira na svetu.

Porazom od Ruda ostao je bez te prilike, s obzirom na to da je Monte Karlo osvajao u dva navrata 2013. i 2015.

Poraza ga je koštao, suštinski, izuzetno loše odigran deseti gem trećeg seta. Na svoj servis, umesto da duel odvede potencijalno i do taj-brejka, najbolji teniser u istoriji ove igre duplom servis greškom kapitulirao je pred upornim Norvežaninom.

Nalik uvodnom setu, Đoković je izuzetno loše počeo treći deo meča. Pomalo i neobjašnjivo, nakon superiorne sekvence u drugom delu igre, Đoković je odmah na startu dozvolio rivalu da povede sa ubedljivih 3:0 u gemovima.

U tom delu igre napravio je čak šest neiznuđenih grešaka, u situaciji kada je Rud delovao veoma moćno prilikom udaraca sa osnovne linije.

Ipak, kod rezultata 2:4, Đoković je odigrao gotovo perfektan gem. Lako je čitao servise rivala, osećavši da napokon ima Ruda, pomalo se i neprimereno poneo prilikom jednog poena, kada je sočno na srpksom jeziku opsovao jednog gledaoca u publici, koji mu je tokom samog poena nešto dobacivao.

Delovalo je da se Nole vratio u pobednički mod, bio je u seriji od čak 12 dobijenih poena, lako je poravnao na 4:4, čak je i na narednom servis gemu protivnika mogao da dođe do brejka, ali jednu od dužih razmena udaraca kod 30:40 nije realizovao u svoju korist.

Nekarakteristično, kada se meč lomio, užasno je odigrao uvodna tri poena, što je Ruda dovelo naodmak velikog trijumfa.

Na 30:40. Novak je nanizao dva odlična servisa i kada se očekivalo da isto uradi u narednom poenu sa dve servis greške praktično je počastio rivala da prvi put u karijeri dođe u šansu da osvoji masters turnir.

U sutrašnjem finalu Norvežanin će se sastati sa Stefanosom Cicipasom, koji je u dosadašnjoj karijeri dva puta podizao pehar u Monte Karlu.

Drugi set

Sve što je loše uradio u prvom setu, Novak Đoković je munjevitom brzinom ispravio u nastavku meča.

Koncentrisano, blagovremeno je iskorigovao greške iz forhenda kojih je u prvom setu imao čak 13.

Iako ga nije služio prvi servis, zapravo je u većem delu bio samo na 17% u odnosu na procenat uspešnosti u uvodnom delu meča, odličnom igrom u polju pokazao je rivalu zbog čega u istoriji međusobnih mečeva nikada nije bio poražen.

Sjajno se kretao, energetski bio na znatno višem nivou i na pasing šotu gotovo da je perfektno crtao po terenu.

Odmah je oduzeo servis rivalu, poveo sa 3:0, pa 4:1, a onda je indisponiranog rivala ostavio na nuli kada je po drugi put napravio brejk.

Ne samo što je bolje igrao u polju već je bio veoma raznovrstan. U par navrata, pravovremenim drop-šotom ostavljao je Ruda u raskoraku, povećavajući stepen nervoze kod Skandinavca.

Napravio je svega tri greške, nijednu iz bekhenda, i u stilu velikog šampiona poravnao rezultat u setovima na 1:1 (6:1).

Prvi set

Đoković je loše startovao u meču za plasman u finale prvog ovosezonskog mastersa na šljaci.

Sam puvod meča bio je takav da je Đoković delovao kao da je tek počeo da se zagreva. Odmah je izgubio gem na svoj servis, a potom je Kasper Rud bez većih problema poveo sa 2:0.

Tokom uvodnog seta sve vreme je Novak tražio način kako da smanji broj grešaka napravljenih iz forhenda. Čak 17 imao ih je ukupno do kraja prvog seta, od kojih je gro bio iz pomenutog elementa igre.

Iako je u jednom trenutku delovalo da je napokon pročitao način na koji Norvežanin servira i da je energetski na istom nivou kao rival, ispostavilo se da je to bila samo „optička varka“.

Jeste dvostruki osvajač mastersa u Monte Karlu uspeo da napravi jedan ribrejk, međutim od rezultata 4:3 za Ruda nastavak uvodnog seta prošao je bez većih turbulencija.

Novak do seta više nije imao nijednu brejk šansu. Nažalost, sijaset neiznuđenih grešaka koštalo ga je gubitka prvog dela meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari