U Novom Pazaru, ali u okolini, nema tradicionalnih okupljanja radnika povodom prvomajskog praznika. I ovi prvomajski dani proći će bez toga. Džemo Graca, regionalni poverenik ASNS, kaže da „ovde teško može bilo šta da se napravi, jer su radnici zaplašeni”, pa će zbog toga ovaj sindikat svoje članstvo odvesti u Kragujevac „na druženje i susrete sa nekim političarima”.


Poslednjih nekoliko godina praznici rada u ovom kraju protiču u znaku radničkog nezadovoljstva i stalnog isčekivanja da država izmiri dugogodišnja dugovanja, koja je i sud potvrdio. U Novom Pazaru i Tutinu poslednji dani protiču u protestima bivših radnika dva najveća kolektiva – Tekstilnog kombinata „Raška” i Fabrike obuće „Ras”.

Bivši radnici Fabrike obuće „Ras” – pogona u Tutinu – više od dve godine pokušavaju da protestima ispred zgrade opštinske uprave ostvare svoja prava. Očigledno da je ovih dana kap prelila čašu i oni su odlučili da svoje nezadovoljstvo radikalizuju blokadom magistralnom puta Novi Pazar – Rožaje kod mesta Mehov Krš. Prvog dana uspeli su da probiju policijski kordon i zapretili žešćom radikalizacijom, pa čak i skakanjem sa stene iznad te saobraćajnice.

Dušica Zečević naglašava da su na ovaj korak primorani jer „opština nije ispunila obećanja i nema sluha za nas”. Ovi radnici zahtevaju da im se isplate zarade od 2003. godine. Njihova matična fabrika u Novom Pazaru je do temelja izgorela u proleće 2002. godine i, nakon toga, nekoliko meseci otišla je stečaj. U tom trenutku na platnom spisku je bilo 950 zaposlenih u matičnom i pogonu u Tutinu. Samo mali broj je uspeo da naplati svoja potraživanja od prodaje placeva u fabričkom krugu. Tutinski obućari kažu da će proteste nastaviti sve dok im se ne isplate dugovanja. Njihov pogon je za potrebe osnovne škole kupila opština Tutin i oni od kupca traže svoj novac. U tutinskoj lokalnoj samoupravi tvrde da nisu prava adresa za rešavanje tog problema i od početka protesta pre dve godine obećavaju da će pomoći u rešavanju problema.

Od svojih zahteva ne odustaju ni bivši radnici, nekada najvećeg novopazarskog kolektiva, Tekstilnog kombinata „Raška”. Novo rukovodstvo Udruženja tekstilnih radnika svakodnevno razgovara s nadležnim predstavnicima gradske uprave, a nakon toga na po sat vremena blokiraju po jednu ulicu u centru grada. I iz njihovih redova stižu najave da će svoje proteste radikalizovati.

Esad Nicević, u gradskoj upravi zadužen za koordinaciju sa sindikatima, navodi da Uprava može da bude samo veza između radnika, s jedne, i Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije, s druge strane. Novopazarski Tekstilni kombinat je u procesu restrukturiranja. Podeljen je na 39 celina radi lakše prodaje i za dve godine, na više aukcijskih prodaja, prodata su samo četiri dela. Nedovoljno da se namire dugovanja prema radnicima od 8,5 miliona evra, na osnovu pravosnažnih sudskih rešenja. Udruženje tekstilnih radnika zatražilo je i smenu direktorke Edine Mušić „zbog odbijanja saradnje i davanja neistinitih informacija”. Tekstilni kombinat „Raška” je svoje pogone imao i u Tutinu i Sjenici.

Samo dve uspele privatizacije

U oba ova giganta, sa pogonima u Tutinu i Sjenici, radilo je više od šest hiljada ljudi, čije je nezadovoljstvo jedino vidljivo na ulicama Novog Pazara i Tutina. Nezadovoljstva ima i u drugim preduzećima koja su posle privatizacija odlazila u stečaj. Od petnaestak privatizacija u Novom Pazaru, samo dve su uspele – Preduzeće za puteve „Novi Pazar put” i Industrijska pekara „Polet”. Privatizacije su vrlo brzo raskidane, jer novi većinski vlasnici ne samo da nisu ispunjavali preuzete obaveze, već su kupljena preduzeća terali u još veće dugove, nakon čega su proglašavani stečajevi a radnici odlazili na evidenciju nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari