Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova usvojili su juče pet predloga zakona među kojima je i zakon o energetici, koji investitorima olakšava ulaganja u toj oblasti i usklađuje je sa pravilima EU. Za ovaj zakon glasala su 183 poslanika vlasti i opozicije, osim Nove stranke, čiji su predstavnici istakli da njeni članovi nisu imali vremena da pročitaju zakon. Usvajanjem ovih zakona, i uz gardu i intoniranje himne „Bože pravde“ završeno je redovno jesenje zasedanje republičkog parlamenta.


Novim zakonom o energetici uvodi se potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU, a kako je reformskog karaktera, značajno se poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike. Zakonom o energetici u Srbiji će se od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati evropska normativa za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u regionu koja je primenila sve odredbe Trećeg sporazuma.

Domaćinstava i mali kupci će moći da biraju snabdevače strujom i gasom, ali će imati i mogućnost garantovanog snabdevanja. Biće zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce i u narednoj godini za subvencionisanje ugroženih potrošača biće izdvojeno 700 miliona dinara. Svi koji ne mogu da plaćaju struju, dobiće besplatno od 120 do 240 kilovat-sati mesečno i određene količine gasa.

Mali kupci električne energije prema novim odredbama zakona biće firme sa manje od 50 zaposlenih i godišnjim prihodom ispod 10 miliona evra, koji godišnje troše manje od 30.000 kilovat-sati struje, a ta lista određivaće se svake godine do 31. marta. Zakon takođe predviđa da firme koje troše više od 30.000 kilovat-sati struje godišnje, od 1. jula naredne godine gube pravo na garantovano snabdevanje i biće u obavezi da pronađu snabdevača na tržištu.

Novina je i to što se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene struje za garantovano snabdevanje od 2017. godine, kupci će dobiti pravo na pristup podacima o tome koliko troše, dok će snabdevač biti u obavezi da uspostavi besplatne telefonske linije za obaveštavanje kupaca. Kada zakon stupi na snagu, biće uvedene i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja strujom i gasom.

Agencija za energetiku jednom godišnje će od 2017. objavljivati izveštaj o potrebi da se cena električne energije reguliše. Pored snabdevanja struje „na malo“, Zakonom se uvodi i delatnost snabdevanja na veliko, pa je stranim kompanijama data mogućnost da za to dobiju licencu, bez obaveze da se registruju na teritoriji Srbije. Država će moći da ima jednog ili više operatera distributivnog sistema električne energije, koji će morati da primenjuju iste tarife, a stvoreni su uslovi i za osnivanje i funkcionisanje berze električne energije.

Tokom rasprave prihvaćena je skoro polovina od uloženih amandmana, uglavnom opozicionih, među kojima su oni kojima se odredbe zakona o energetici, u delu koji reguliše priključenje objekata na elektro i gasnu mrežu, usklađuju sa rokovima za izdavanje građevinske dozvole iz Zakona o planiranju i izgradnji.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče i Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i EU o pravilima za korišćenje finansijske pomoći Unije iz pretpristupnih fondova (IPA 2). Srbija će za 2014. godinu, kako je najavila ministarka Jadranka Joksimović, od EU dobiti 72 miliona evra bespovratne pomoći za sanaciju šteta od poplava, kao i 115 miliona evra za projekte po različitim sektorima.

Iz EU 1,5 milijardi evra

Ministarka Jadranka Joksimović je tokom rasprave najavila da će pomoć EU za ceo region iznositi 11,7 milijardi evra do 2020. godine, a za Srbiju je od toga namenjeno 1,5 milijardi evra, s tim što mogu biti odobrena i posebna sredstva kao nagrada za efikasno korišćenje IPA 2 i zbog dobre primene evropskih pravila. Postoji i mogućnost budžetske podrške Srbiji od EU, kao i dobijanje novca kroz višegodišnje planiranje.

Novi Zakon o matičnim knjigama

Poslednjeg dana jesenjeg zasedanja Skupštine usvojene su i izmene Zakona o matičnim knjigama, kako bi se uskladio sa već usvojenim izmenama Zakona o državnoj upravi u oblasti uslova koje državni službenik mora da ispuni. Reč je o davanju ovlašćenja za vođenje upravnog postupka i odlučivanje o pravima i obavezama fizičkih i pravnih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari