Očekuje se rod malina od oko 100 tona 1Ilustracija: Fonet

Uzgajivači malina iz novopazarskog kraja i vlasnik hladnjače „Nena“, čiji je kapacitet 100 tona, potpisali su prošle sedmice ugovor o saradnji.

Vlasnik hladnjače se obavezao da otkupi sav rod po ceni koja će, kako je obećao, odgovarati i otkupljivaču i proizvođačima. Takav je, inače, bio slučaj prošle godine. Podizanje malinjaka u ovom kraju počelo je pre tri godine. Reč je o pilot projektu lokalne samouprave i Turske agencije za razvoj (TIKA), koji je prerastao u ozbiljnu poljoprivrednu delatnost. Sada se uzgojem maline bavi više od 150 poljoprivrednih gazdinstava koji su otkupljivačima, prošlog leta, isporučili prvi rod. Kada je na kraju sezone podvučena crta, ocenjeno je da su i rod i otkup bili dobri. Sadnice koje je obezbedila TIKA dale su dobar rod. Ilustracije radi, u jednom malinjaku zabeleženo je 800 grama po struku, hladnjači je predato 30 tona po ceni, koja je bila iznad republičke, odnosno 150 dinara za kilogram. Ipak, nije kompletan rod završio u hladnjači, jer su malinari maline prodavali i na malo, i to po ceni od 200 dinara po kilogramu. Cene za ovu godinu još nisu formirane, ali je gotovo izvesno da neće biti ispod republičkih.

Vetar u leđa novopazarskim malinarima daje i Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja, koja im pomaže u obezbeđivanju sadnog i repro materijala, mehanizacije i hemikalija za zaštitu bilja. Unija je i organizovala sastanak sa vlasnikom hladnjače i potpisivanje ugovora o saradnji. Predsednik te unije Ismet Sajtarić kaže da je upućen poziv svim malinarima da potpišu ugovor sa firmom „Nena“ i da tako obezbede siguran otkup ovogodišnjeg roda maline. Uslov za potpisivanje ugovora je da je poljoprivredno gazdinstvo registrovano što se dokumentuje potvrdom.

Prema podacima Poljoprivredne stručne službe, od turskog donatora i lokalne samouprave, poljoprivrednici su dobili oko 500.000 sadnica maline koje su zasađene na oko 32 hektara. Prošle godine je samo sa sadnica koje je Tika donirala prodato 30 tona maline. I što je posebno zanimljivo, za uzgoj maline u novopazarskom kraju vlada sve veće interesovanje, pa poljoprivrednici o svom trošku proširuju stare i podižu nove malinjake. Turski donator je prošle jeseni obezbedio i 15 moltikultivatora i 11 sistema za navodnjavanje, a uskore sledi nova podela motokultivatora. U lokalnoj samoupravi nisu se oslonili samo na doprinos donatora razvoju malinarstva, već su u gradskom budžetu obezbedili sredstva za održavanje poseda i proširenje proizvodnje. Sredstva su uložena u kupovinu žice za podizanje naslona za sadnice i nabavku creva različitih profila za dovođenje vode i navodnjavanje malinjaka. Na takvu podršku mogu da računaju i ove godine, pa s obzirom na dobru saradnju novopazarski malinari ne razmišlja o organizovanju protesta.

Sada se pouzdano može reći da će sva malina iz malinjaka u novopazarskom kraju imati sigurnog kupca. Ipak, poljoprivrednici koji se bave uzgojem tog voća, poručuju da je saradnja sa drugim proizvođačima i zajednički nastup na tržištu put do uspeha. Da se zajedništvo isplati dokaz su i malinari, koji su prošle godine sve što su proizveli prodali firmi sa kojom je potpisan ugovor. Zadovoljni cenom, ali i isplatom, poljoprivrednici će i ove sezone malinu prodati firmi „Nena“, a procenjuje se da će ovogodišnji rod premašiti 100 tona.

Dobra saradnja sa otkupljivačem

– Zadovoljni smo saradnjom sa lokalnim otkupljivačem, firmom „Nena“, koji je prošle godine dao cenu mnogo bolju nego drugi vlasnici hladnjača u Srbiji. Takvoj ponudi nadamo se i ove godine. Osim toga, vlasnik hladnjače malinare i beskamatno kreditira, s obzirom na to kod njega mogu da kupuju sredstva za zaštitu bilja, veštačka đubriva za osnovno đubrenje i prihranjivanje i ostali repromaterijal. Imaju mogućnost da odmah plate, ili da im se dug odbije od sume koju dobijaju prilikom otkupa maline – objašnjava za Danas predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Ismet Sajtarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari