Iako prema oceni Evropske komisije, socijalni dijalog u Srbiji nije segment koji se može pohvaliti, nije na najbolji način iskorišćen i shvaćen i može se oceniti oko trojke, ipak je evidentno da se ulažu napori a može se pohvaliti i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, koje pronalazi primenljive prakse, rečeno je juče na jednom od najavljenog niza okruglih stolova koje pod nazivom „Forum socijalni dijalog“, koji organizuju Fondacija Centar za demokratiju u saradnji sa Friedrich Ebert Fondacijom i Pregovaračkim timom Vlade Republike Srbije.


– U oblasti socijalne politike ne postoji tvrd acquis, što znači da je državama ostavljeno pravo i mogućnost da osim minimalnih standarda dopuste mnogo više ili mnogo bolje ukoliko je to moguće. To govori da nema prepisivanja, već sami moramo pronaći modele u oblasti socijalnog dijaloga, modele koji odgovaraju praksi Srbije i našim uslovima – rekla je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima.

Profesor Zoran Stojiljković je istakao da je socijalni dijalog koristan i potreban, ali i nužan zbog samog toka evropskih integracija. Prema njegovim rečima, postoji saglasnost da socijalni dijalog proširuje kredibilitet vlasti, koja deli odgovornost sa socijalnim partnerima.

– Primetan je disbalans moći socijalnih partnera naspram Vlade, taj disbalans je rastući i na štetu zaposlenih, građana i sindikata – rekao je Stojiljković.

Čedanka Andrić, sekretarka Socijalno-ekonomskog saveta, istakla je da je izveštaj o napretku sve kvalitetniji i da uključuje veliki broj aktera, a to je uspeh socijalnog dijaloga i njegove koristi za poslodavce, sindikate i resorna ministarstva.

– Najzapaženiji napredak ostvaren je u oblasti bezbednosti i zaštite na radu, što je pokazatelj velikog stepena harmonizacije u oblasti baš gde je socijalni dijalog najrazvijeniji – smatra Andrićeva.

Forum kroz četiri okrugla stola

– Projekat „Forum za socijalni dijalog“ sprovodiće se kroz četiri okrugla stola, a izborom tema i aktera pokušaćemo da povećamo ulogu i mesto tog procesa u političkoj debati i ulogu sindikata koji su strateški partneri fondacije. Razgovaraćemo i o mirnom rešavanju radnih sporova i štrajku, efektima novog radnog zakonodavstva na tržište rada i održivu zaposlenost, kao i smanjenju siromaštva i rastuće nejednakosti u našem društvu – rekao je za Danas Bojan Lađevac, naučni saradnik fondacije Fridrih Ebert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari