Oglasilo se rukovodstvo niške Jure posle pisanja Danasa: Klima uređaji rade, samo su neki u kvaru 1Foto: N1

Poslovodstvo Jure u Srbiji negiralo je tvrdnje radnika da u niškoj fabrici te kompanije, u kojoj je inače zaposleno njih oko 2.700, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, pa ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, kada je u hladu izmereno više od 35 stepeni, ali je “priznalo” da postoje kvarovi na nekim uređajima, “koji će u najkraćem roku biti otklonjeni”.

“Klima uređaji su aktivirani još krajem aprila 2022. Od kada su pušteni u rad, rade neprekidno, bez gašenja, jer fabrika radi u tri smene. Zbog toga je, što moramo da naglasimo, unutrašnja temperatura niža za više od 10 stepeni u odnosu na spoljnu temperaturu. U predhodnih nedelju i po dana desili su se određeni kvarovi na delovima klima uređaja – stradao je ventilator na tri jedinice LG klime od ukupno njih 14, i to upravo zbog njihovog neprekidnog rada. Odmah je obavešten servis i u skladu sa njihovim rasporedom, a u najkraćem roku, biće otklonjeni kvarovi”, saopštilo je poslovodstvo Jure u Srbiji u odgovoru Danasu.

Poslovodstvo ove južnokorejske kompanije je navelo i da se klima uređaji u njihovim fabrikama “svake godine servisiraju”.

Dva puta godišnje se “vrši ispitivanje uslova radne okoline od strane ovlašćene agencije i za letnji i za zimski period, za šta poseduju stručni nalaz, koji je proverila inspekcija rada koja je bila u vanrednoj kontroli ovih dana”.

“Takođe, proizvodne hale se redovno provetravaju, najčešće u večernjim časovima, kada je spoljna temperature najniža”, dodalo je ono u odgovoru.

Danas je pisao da su, po tvrdnji radnika niške Jure, hale pregrejane, a oni prinuđeni da rade u mokrim majicama i šorcevima, jer klimatizacija u toku ove godine uopšte nije radila.

Već posle 10 ili 11 sati u halama je “pakao”, pa su “svi u majicama, koje su gola voda”.

„Među zaposlenima ima i ljudi lošijeg zdravlja, pa iako do sada nikome nije ozbiljnije pozlilo, vrlo je moguće da se to dogodi“, upozorili su oni u tekstu koji smo juče objavili.

Naši sagovornici su kazali da su radnici početkom prošle sedmice potpisivali peticiju u kojoj traže da se uključe rashladni uređaji, koja je „ubačena u kutiju za prigovore“, ali da ona nije imala ikakvog efekta.

I lideri različitih fabričkih pogona su prošle subote poručili da su spremni da zaustave proizvodnju ukoliko se hale ne rashlade, rekli su oni.

„Članovi Saveta radnika razgovarali su sa predstavnikom poslovodstva, Korejcem, ali on im je rekao da svako kome se ne sviđa što klime nisu uključene ‘može da ide kući’. Pojedini menadžeri, naši ljudi, čak su nam kazali da smo ‘do juče skupljali seno, a sad eto hoćemo i klimu'“, kazali su radnici.

Prema sagovornicima Danasa, inspekcija rada je juče posetila nišku Juru i naložila poslovodstvu kompanije da u roku od sedam dana reši problem problematične klimatizacije.

Inspektori su došli neposredno nakon što je Danas uputio pitanja Ministarstvu rada i inspekciji pri tom Ministarstvu.

“Mada uvek najavljuju svoj dolazak, oni su u Juru stigli nenajavljeni i zatekli realno, a ne fingirano stanje“, rekli su naši izvori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari