Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana, zahvaljujući kome će privatni poslodavci od 1. jula dobiti poreske olakšice za svakog novozaposlenog radnika.


U Zakonu je precizirano da će vlasnik firme imati pravo na povraćaj 65 odsto plaćenog poreza ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše sa devet radnika, 70 odsto ako zaposli od 10 do 99 radnika i 75 procenata za zapošljavanje najmanje 100 novih radnika. Svaki poslodavac koji poveća broj novozaposlenih u odnosu na broj koje je imao 31. marta ove godine, imaće pravo da ostvari povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica. Ova mera se odnosi na zapošljavanje novih ljudi nezavisno od starosne granice, čime prestaje da važi dosadašnji sistem poreskih olakšica koji se odnosio na zapošljavanje mlađih od 30 i starijih od 45 godina.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o doprinosima kojim se menja stopa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje. Zakonom je precizirano da se visina opšte stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poveća sa 24 na 26 odsto, a da se istovremeno stopa doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje smanji sa 12,3 odsto na 10,3 odsto. Primena novih stopa počinje da važi od 1. avgusta . Usvojen je i zakon koji reguliše uslove kredita za budžet u iznosu od milijardu dolara od UAE sa rokom otplate od deset godina, uz fiksnu godišnju kamatu od dva odsto. Poslanici su ratifikovali i kredit za navodnjavanje koji je Srbija dobila od Fonda za razvoj Abu Dabija u iznosu od 97 miliona dolara, po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje. Potvrđen je i finansijski ugovor APEKS zajma za mala i srednja preduzeća, sa ukupnim obimom sredstava od 500 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari