Optimizam IEA i OPEK-a podiže cene sirove nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Fjučersi na sirovu naftu su porasli nakon što je tržište reagovalo na izveštaje Međunarodne agencije za energetiku i organizacije velikih svetskih izvoznika nafte OPEK-a, navodi agencija Rojters.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije čini se da je optimizam u pogledu potražnje za naftom zasad pobedio nakon što je IEA saopštila da očekuje rast ponude od dva miliona barela dnevno ove godine na novih rekordnih 101,9 miliona, prvenstveno podstaknut Kinom čija se privreda oporavlja.

Prognoza je bila veća za 100.000 barela dnevno od prethodne procene a Kina je ostvarila rast od oko 900.000 barela dnevno.

OPEK je takođe povećao svoju prognozu potražnje nafte ove godine za 100.000 barela dnevno u odnosu na svoju poslednju procenu, navodeći takođe kao razlog ponovno otvaranje Kine i široki oporavak tržišta goriva.

Ta organizacija sada predviđa globalni rast nafte od 2,3 miliona barela dnevno da bi dostigla 101,87 miliona barela dnevno tokom 2023. godine. Međutim, skok američkih zaliha sirove nafte bacio je senku na tržište, oborivši cene brenta na oko 84 dolara po barelu nakon objavljivanja izveštaja IEA.

Podaci govore o velikim količinama komercijalnih zaliha od 16,3 miliona barela, što znači da je više od 50 miliona barela sirove nafte upumpano u skladišta u dosadašnjem toku godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.