Orbović: Povećati plate zaposlenima 1Foto: Medija centar

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da će SSSS i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ 1.maja organizovati protestnu šetnju i tražiti veće zarade za zaposlene i dostojanstven rad.

Orbović je rekao da će se 1.maja, povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada, u 12.00 časova okupiti na Trgu Nikole Pašića i izneti svoje zahteve, a zatim će organizovati protestnu šetnju.

Orbović je rekao da su već dugo plate u Srbiji „na dosta niskoj granici i da mora da dođe do povećanja“.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se povećaju i minimalne zarade i potpišu kolektivni ugovori.

On je ukazao na to da je neprihvatljivo da za 1.maj zaposleni u trgovinama rade i dodao da nigde u Evropi radnici ne rade za državni praznik.

Orbović je, na svečanoj sednici Veća SSSS organizovanoj povodom 27. aprila – Dana SSSS, na kojoj je obeleženo i 114 godina postojanja i delovanja sindikata u Srbiji, rekao da je sindikat u prethodnih 114 godina preživljavao sve što su preživljavali njegovi članovi, građani i domovina.

On je naveo da posle 2000.godine „dolazi najteže vreme za sve zaposlene, vreme privatizacije, tranzicije“.

„Danas se nalazimo u vrlo teškom vremenu, zarade su na niskim granama, prosečna plata u Srbiji je jedna od najnižih plata u Evropi, minimalna zarada jedna od najnižih u Evropi, uslovi rada su možda najteži u Evropi“, rekao je Orbović.

On je ocenio da će predstojeći period biti još teži zbog nekih drugih oblika zapošljavanja, kao što je rad preko agencija.

„Nemam dilemu da ćemo iz ovog vrlo neizvesnog perioda, koji nailazi, uspeti da izađemo kao pobednici“, rekao je Orbović i istakao da radnici moraju da se bore za svoja prava.

Na svečanoj sednici dodeljeno je i priznanje „27.april“ za posebne rezultate u ostvarivanju prava i zaštiti materijalnog, socijalnog i društvenog položaja zaposlenih, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju SSSS i afirmaciji njegove uloge u društvu.

U kategoriji preduzeća priznanje „27.april“ su dobili „IGB Automotive Inđija“ i „Tigar Tyers“ d.o.o. iz Pirota.

Priznanje su dobile i sindikalne organizacije Samostalnog sindikata aleksinačke AD „Armature“ i „Jugoprevoza Kruševac“, dok su u kategoriji zaslužnih sindikalaca priznanja dobili predsednica sindikalne organizacije preduzeća „Ivan Milutinović“ Gordana Bjelica i Miroslav Belančić iz Ade.

Priznanje je dobila i novinarka ekonomske rubrike dnevnog lista „Danas“ Ljiljana Bukvić.

„Predstavlja izuzetnu čast kada se nagrada dobije od najuspešnije i najbolje sindikalne organizacije, ne samo na ovim prostorima, nego i šire.To daje podstrek da i u narednom periodu nastavimo na ovaj način da štitimo interese radnika“, rekao je Belančić koji se zahvalio u ime dobitnika priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari