U nastavku slučaja Azotara, inspektori Radne grupe Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su 12 osoba, potvrđeno je medijima u policiji. Oni se sumnjiče da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za gotovo 66 miliona dinara. Malverzacijama je oštećena i Azotara – za gotovo 420 miliona dinara. Privedenima je određen pritvor od 48 sati i juče popodne je počelo njihovo saslušanje u Tužilaštvu.

Direktor policije Milorad Veljović prezirao je da su među uhapšenima komercijalni direktor Azotare i direktori i vlasnici ili suvlasnici više privatnih beogradskih i vojvođanskih preduzeća. Na teret im se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Istraga zbog malverzacija sa veštačkim đubrivom (slučaj Azotara) pokrenuta je u novembru prošle godine, kada je uhapšen bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, vlasnik konsultantske kuće Ces Mekon i specijalni savetnik pančevačke fabrike Zvonimir Nikezić, te bivši predsednik Upravnog odbora Azotare u ime Srbijagasa Radoslav Vujačić, i njihovi saradnici. Tada je ukupno devet osoba osumnjičeno da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine, oštetili budžet Srbije za oko 470 miliona dinara.

Regresirano mineralnog đubrivo, koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, nezakonito je prodato privatnim preduzećima. Takođe, zamena merkantilne pšenice za đubrivo izvršena je po naduvanim paritetima.

Prema sumnjama policije i tužilaštva, Dragin, Nikezić i Vujačić, koji je osim što je bio predsednik UO Azotare bio i istovremeno zamenik generalnog direktora Dušana Bajatovića, napravili su plan kako da deo subvenciranog đubriva ode do privatnika. Njih trojica su u pritvoru od 22. novembra, a kao svedok saslušan je i Bajatović. Draginova odbrana glasi da je odluku o izmeni Uredbe o prodaji đubriva doneo nekadašnji državni vrh na čelu sa Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, a da je motiv bio da se pomogne Azotari. U međuvremenu istraga je dva puta proširivana i privođeno je više osoba vezanih za poslovanje nekoliko manjih firmi.

Sadašnjom dopunjenom krivičnom prijavom, u okviru koje su i jučerašnja hapšenja, obuhvaćeni su i Radoslav Vujčić i Mihailo Grujić iz inicijalne istrage. Vujačić, Grujić i juče uhapšeni komercijalni direktor Azotare Vlada Krković sumnjiče se da su 2010. i 2011. omogućili preduzećima Frigologistik, Mat, Agro fiš trejd i Polet plus da od pančevačke Azotare nabave regresirano đubrivo po cenama nižim za iznos regresa od 65,7 miliona dinara iako na to prema uredbama Vlade Srbije nisu imali pravo. Za taj iznos oštećen je budžet Srbije.

Osumnjičeni Vujačić, Grujić i Krković su tokom 2010. godine prodali 15.450 tona raznog mineralnog đubriva preduzeću GB Frigologistik, a nisu obezbedili naplatu. Oni su, takođe, dozvolili ovom preduzeću dalju isporuku veštačkog đubriva uz zahtevanu i primljenu novčanu naknadu od 20 evra po toni, što iznosi 253.000 evra, čime je Azotari načinjena šteta od 194,9 miliona dinara.

Takođe, osumnjičeni nisu obezbedili adekvatne garancije naplate prilikom prodaje 8.100 tona regresiranog mineralnog đubriva i 6.496,8 tona neregresiranog mineralnog đubriva čime je Azotari pričinjena šteta od gotovo 420 miliona dinara. Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba službenog položaja za koju im preti kazna od dve do 12 godina zatvora.

Selaković: Pun kapacitet

– Nadležni organi, MUP, tužilaštvo i pravosuđe rade svoj posao samostalno i nezavisno, u zavisnosti od toga o kom organu je reč, izjavio je povodom hapšenja ministar pravde Nikola Selaković i dodao da Srbija na taj način pokazuje da ima pun kapacitet za borbu protiv korupcije.

Spisak privedenih

– Vlada K. (1959) iz Pančeva, komercijalni direktor Azotare

– Branko J. (1969) iz Kule, direktora GB Frigologistik

– Slavko G. (1955) iz Vrbasa, vlasnika GB Frigologistik,

– Radivoje B. (1956) iz Sremske Kamenice,

– Drago S. (1967) iz Novog Sada,

– Zoran M. (1965) iz Vrbasa, vlasnika i direktor Neno trejda

– Sava R. (1974) iz Vrbasa, vlasnika Alero union

– Drago P. (1959) iz Zmajeva, vlasnika MAT

– Milisav F. (1972) iz Novog Sada, vlasnika Agro bosmana, Atara i Mlin-Iriga

– Saša O. (1964) iz Subotice, vlasnika Agro fiš trejd iz Subotice

– Danojlo M. (1965) iz Bora, Polet plus doo Bor

– Bojan J. (1965) iz Beograda, direktora Jokom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari