Poljoprivrednici: Država nije isplatila subvencije, zakasnili krediti, a uveliko teče rok za setvu 1foto (BETAPHOTO/Represent/Sunoko/Sara Opačić)

Više desetina hiljada poljoprivrednika u Srbiji još još dobilo obećane subvencije po hektaru od 18.000 dinara, povraćaj akcize kasni, kao i namenski krediti, a rok za setvu teče od 1. aprila.

Ministarstvo poljoprivrede je prošle nedelje, na zahtev više udruženja poljoprivrednika, odgovorilo da je do tada, od 316.000 gazdinstava subvencije dobilo njih 270.000, ali mnogi sumnjaju da je to tačan podatak jer mnogo poljoprivrednika još nije dobilo tu finansijsku podršku.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za da će se mnogi poljoprivrednici, koji nemaju novac za kupovinu repromaterijala za setvu, prvo odreći mineralnog đubriva, što će sigurno smanjiti prinose.

„Ko nije dobio subvencije štedeće na troškovima tako što useve neće prihranjivati mineralnim đubrivom. Ministarstvo nam je reklo da je isplatilo novac za tu pomoć za 270.000 domaćinstava što znači da je ostalo da se isplati za još 46.000“, rekao je Matković.

Dodao je da kasne i krediti za setvu i da ih može dobiti samo kreditno sposoban poljoprivrednik za mineralno đubrivo bez kamate, za seme i repromaterijal kamata za žene, nosioce domaćinstva, je jedan odsto kao i za muškarce do 40 godina starosti.

Kredit za nosioce domaćinstva starije od 40 godina je, prema njegovim rečima, sa kamatom od tri odsto, plus troškovi obrade kredita, a razliku do iznosa bankarske kamate platiće država.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da ne veruje da samo 40.000 domaćinstava u Srbiji nije dobilo subvencije jer i sam čeka mesec dana od kada je podneo zahtev.

„Ima slučajeva da ljudi ne obrate pažnju na e-sanduče kada podnesu zahtev za subvenciju jer iz Ministarstva traže da potvrdimo da se odričemo žalbe, a ne znam šta ona podrazumeva, ja sam i to potvrdio, ali subvenciju nisam dobio“, rekao je Savić.

Dodao je da se ne poštuje ni ugovoreni rok za povraćaj akcize na kupljeno dizel gorivo od 50 dinara po litru i da to umesto 14 dana, čekanje traje 20 i više dana.

Savić je rekao da je većina poljoprivrednika, u očekivanju obećanih kredita po niskoj kamati, odustala i da se mali broj kreditno zadužio, jer nisu mogli da čekaju na državu, pa su se zadužili kod prodavaca, što je daleko nepovoljnije.

Udruženja Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost naveli su u saopštenju da se „aktuelni režim grčevito bori na sve načine da zadrži vlast na svim ;nivoima, a posebno u Beogradu po svaku cenu i troši novac budžetskih korisnika nemilice ne bili zadržao kompletnu vlast, pa novac ;namenjen za subvencije poljoprivrednicima odlazi, ko zna gde“.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da su poljoprivrednici, koji nisu dobili subvenciju, u ozbiljnom problemu jer nemaju nikakvih zaliha iz prošle godine kada su bili dobri prinosi, ali su u gubitku zbog niskih cena ratarskih proizvoda.

On je istakao da ne poznaje ljude koji su do početka setve uspeli da obezbede potrebnu dokumentaciju za kredit čiji će deo kamate subvencionisati država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari