OTP Mastercard Junior – prva kartica za mlade od 11 do 18 godina 1Foto: Promo

Ulazak predstavnika generacije Z u odraslo doba koje podrazumeva finansijsku nezavisnost dovelo je do sve češćih diskusija na temu njihove finansijske pismenosti.

Kako istraživanja pokazuju, reč je o generaciji koja ima izraženiji preduzetnički duh od svojih roditelja, a kao prva potpuno digitalna generacija taj obrazac prenela je i na svoje finansijske navike. Upravo vođena tendencijom da bude banka za sve klijente, za sve potrebe i za sve generacije, ali i pionir i promoter finansijske pismenosti među mladima, OTP banka prva je banka na tržištu koja je ponudila karticu za tinejdžere od 11 do 18 godina – OTP Mastercard Junior.

Junior kartica jedinstvena je po tome što ne samo da predstavlja prvu karticu za tinejdžere, već je reč o bankarskom proizvodu koji im daje dovoljno finansijske autonomije, ali i pravu meru kontrole nad trošenjem sredstava njihovim roditeljima. Istovremeno, i jednima i drugima omogućeno je jednostavno i potpuno digitalno iskustvo u ovom zajedničkom finansijskom poduhvatu. Junior kartica za mnoge tinejdžere prva je prilika da se osećaju kao odrasli – kroz razvijanje i sticanje odgovornog odnosa prema ličnim finansijama. Uz to, izuzetno je praktična jer dete može da se samostalno bavi troškovima i plaćanjima kao što su džeparac, užina, knjižara, kupovina tokom boravka na ekskurziji u zemlji ili inostranstvu, ali i online plaćanja i podizanje novca sa bankomata, dok za sve to vreme roditelj preko aplikacije ima transparentan i precizan uvid kako njegovo dete koristi karticu – i to u realnom vremenu. Roditeljima je nadzor na potrošnjom njihovih tinejdžera dodatno olakšan kroz funkcionalnosti u aplikaciji kroz koje mogu da podešavaju dnevni limit potrošnje i da definišu iznose za podizanje novca na bankomatu, kao i za plaćanje na Internetu ili na POS terminalu.

Kako do Junior kartice?

Zahtev za karticu mogu podneti svi roditelji ili zakonski zastupnici koji žele da postanu klijenti OTP banke, kao i oni koji su već klijenti i imaju otvoren račun. Zahtev za posebnu karticu može da se podnese za čak četiri deteta pojedinačno.

Nema više izgubljenog novčanika i zaboravljenog novca za užinu

Prilikom kreiranja Junior kartice, OTP banka potrudila se da korišćenje bude što jednostavnije i potpuno prilagođeno navikama današnjih tinejdžera, pa je tako plaćanje moguće i putem mobilnog telefona. Korišćenje kartice putem Google Pay aplikacije moguće je za tinejdžere od 16. godina, odnosno putem Apple Pay-a za one od 13. godina.

Zbog toga što je kartica namenjena upravo najčešćim i najosnovnijim potrebama tinejdžera kao što su plaćanje užine, kupovina osnovnog pribora ili transport od škole do kuće, za manje iznose nije potrebno unošenje PIN-a, a limiti dnevne potrošnje se resetuju na početne vrednosti sledećeg dana u ponoć.

Očuvanje i zaštita životne sredine takođe su deo vaspitanja i finansijske pismenosti

Junior kartica izrađena je od reciklirane plastike, upravo sa ciljem da se najmlađima u formativnim godinama usadi svest o potrebi odgovornih izbora i ponašanja koja će pozitivno uticati na očuvanje životnog okruženja.

OTP banka lider je zelene tranzicije u bankarskom sektoru u našoj zemlji, a samo tokom prošle godine realizovala je veliki broj ekoloških projekata, inicijativa za podršku sportu, kulturi i ranjivim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.