Oznaka Srpski kvalitet na mesu 1

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je danas u Leskovcu da će Vlada Srbije uskoro doneti predlog uredbe za oznaku „Srpski kvalitet“ za oznaku mesnih prerađevina.

On je istakao da novac opredeljen za agrara u budžetu za 2016 . godinu nije potrošen

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da kupci u Srbiji žele da kupe meso proizvedeno u Srbiji, Non Gmo.

Donećemo propis kojim ćemo omogućiti proizvođačima mesa da označe šta je srpskog porekla, rekao je Nedimović i dodao da je usvojen žig i da time Ministarstvo želi da poveća konkurentnost naših proizvođača mesa na srpskom tržištu.

On je rekao da je ideja da nerazvijene opštine imaju poseban status.

„Želimo da poljoprivredni proizvođači iz nerazvijenih opština imaju poseban status u dobijanju određenih podsticajnih sredstava, u većem procentu u odnosu na druge, jer to je jedini način da spasimo ta područja“, rekao je Nedimović.

Pri tome, kako je istakao, mora se voditi računa o onome što nosi ukupnu poljoprivrednu proizvodnju na prostoru Srbije i ali i da se mi napravi ravnoteža i dve baze.

Mi imamo u Srbiji dve tri različite vrste poljoprivredne proizvodnje i naša finansijska sredstva moraju biti ciljana i usmerene ka tim područjima, ali ne po principu uravnilovke, svima isto pa kome šta Bog da. Nije to posao države“, rekao je Nedimović.

Mi moramo merama agrarne politike da dugoročno podstaknemo razvoj stočarstva, rekao je Nedimović.

On je najavio da će krajem godine, ili početkom naredne, otići u Kinu gde će potpisati memorandum o utvrđivanju načina za izvoz ostalih prehrambenih proizvoda, rekao je Nedimović i istakao da je cilj da se otvori novo tržište.

Prema njegovim rečima, agrarni budžet u sledećoj godini biće fokusiran na povećanje konkurentnosti kroz investicije u opremne mehanizacije, skladišne prostore i istakao da novac opredeljen u budžetu za 2016 . godinu još nije potrošen.

U nekim segmentima, budžetskim sredstva nisu ni potrošena kako je planirano.

Postavlja se pitanje da li su mere dobre ili ljudi nisu znali da postoje te mere agrarne politike. Primera radi imamo jednu stvar u pozitivnom smislu, imamo oko 950 miliona zahteva za investiciju u opremu i mehanizaciju, a imali smo samo 500 miliona opredeljenih sredstava.

Budžetskim preraspodelama to ćemo do kraja ove godine završiti i isplatićemo sve one koji su podneli zahtev za investicije“, rekao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari