Cene svih osnovnih životnih namirnica na koje je početkom godine ograničena marža na 10 odsto, stabilne su i samo ukoliko bi se desile dramatične promene u vrednosti nacionalne valute, mogli bismo da očekujemo njihovo pomeranje, rekao je juče ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović. To se međutim, kako je istakao Petrović u Privrednoj komori Srbije, neće desiti jer je država „uspostavila dobar mehanizam“.


– Verujem da ćemo se uskoro naći u stabilnoj i uravnoteženoj situaciji i da daljih značajnih pomeranja kursa dinara neće biti – naglasio je Petrović, nakon što je u PKS potpisao bilateralne sporazume sa predstavnicima Federacije BiH koji bi trebalo da olakšaju trgovinu između BiH i Srbije. On je rekao da je važno da se izbegnu „skokovite“ promene kursa, kao i da nema bitnih „dramatičnih pomeranja“ na dnevnom i sedmičnom nivou. Narodna banka Srbije će, naglasio je on, vodeći ovakvu politiku uspeti da učini sve što je moguće kako bismo imali predvidivu situaciju.

Petrović je juče potpisao sporazume sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirkom Šarovićem o saradnji u oblasti zaštite bilja i o priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla.

– Ova dva sporazuma predstavljaju bitan korak u uspostavljanju novog načina trgovine između Srbije i BiH, jer će od danas biti manje nevolja i trošenja vremena kada je reč o trgovini hranom – rekao je Petrović.

Najveći značaj uklanjanja ovih necarinskih barijera, naglasio je ministar, ima za mala i srednja preduzeća jer velike kompanije „uvek nađu način kako da posluju“. On je podsetio da su već ranije potpisani slični sporazumi sa Makedonijom i Crnom Gorom. Na ovaj način, istakao je Petrović, regionalni sporazum o slobodnoj trgovini zemalja CEFTA počinje da se primenjuje „u punoj snazi“. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je važnost ovakvih sporazuma za srpsku privredu i podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i BiH 2008. bila dve milijarde dolara, a da je sada „na približno istom nivou“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari