Podrška od 900.000 evra 1Foto: sabac.rs

Iz Programa Evropske unije razvoju opština – EU PRO, Šabac je dobio ukupno 900.000 evra za dva projekta.

Veći deo, blizu 750.000 evra, namenjeno je opremanju industrijske zone odnosno za aktiviranje novog zemljišta za investitore i za uređenje nove kvantaške pijace, a 150.000 evra za završetak rekonstrukcije Sokolskog doma.

Inače, severozapadna industrijska zona sa 600 hektara najveća je u Srbiji, od čega je 200 hektara namenjeno poslovanju u tzv. slobodnoj zoni. Ovde je smeštena najveća grinfild investicija, japanska fabrika Jazaki, koja je uposlila 1.700 radnika, a u njoj posluje oko pedesetak što stranih što domaćih kompanija.

U poslednje tri godine u Šapcu je zaposleno oko 4.000 radnika, tako da je broj nezaposlenih oko 8.500, najmanje za protekle četiri decenije. U opremanje industrijske zone grad je uložio više od deset miliona evra, obezbeđujući investitorima saobraćajnice, vodovod, kanalizaciju, struju i gas. S obzirom na atraktivnost lokacije i povoljan geografski položaj očekuju se novi investitori. To posebno imajući u vidu da bi za dve godine, prema najavama iz Ministarstva saobraćaja, trebalo da se izgradi auto-put do Rume.

Postojeća kvantaška pijaca jedna je od najprometnijih u Srbiji, a novi kvantaš na području industrijske zone imao bi sasvim nove sadržaje. Pre svega instaliranje hladnjača, opreme za pakovanje kao i poslovne prostorije za intenzivniji marketinški nastup.

Evropska unija praktično je najveći investitor u Šapcu. Najvažniji projekti bili su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vredan više od deset miliona evra kao i nova deponija. To je prvo potpuno operativno postrojenje i prvo ovakve vrste u Srbiji. Ovde se godišnje prečisti oko šest miliona kubnih metara otpadnih voda koje je četiri puta čistije od savske vode. Sva fekalna, kišna kanalizacija kao i otpadne vode iz industrijskih postrojenja priključeni su na ovo postrojenje, projektovano za grad od 85.000 stanovnika. Evropska unija finansirala je i izgradnju regionalne deponije u Sremskoj Mitrovici, vrednu oko deset miliona evra. Svakog dana iz Šapca se na ovu deponiju lageruje oko 80 tona raznog smeća i otpada sa celokupnog gradskog i seoskog područja.

Nedavno je Evropska unija podržala projekat „Zaštita Mačve od velikih voda Save i Drine“, u koji će uložiti oko 7,5 miliona evra. Ovim će biti rešeno pitanje obaloutvrda, jer je 2014. godine čitavo ovo područje bilo ugroženo neobezbeđenim nasipom kod Čevrntije u dužini od 5,3 kilometra. U obezbeđenje od visokih vida Drine radiće se nasip u dužini od oko deset kilometara. Te godine poplave su nanele štetu od oko milijardu dinara. Evropska unija je takođe podržala projekat međugranične saradnje Šapca i Slavonskog Broda vredan više od pola miliona evra. Nabavljeni su čamci za spasavanje, crpne pumpe velikog kapaciteta, terenska vozila kao i medicinska oprema, sve ono što je nedostajalo tokom poplava 2014. godine. Dobra saradnja sa Evropskom unijom i kvalitetni projekti potvrđeni su projektom „Exchange 5“, najvećim koji finansira Evropska unija.

U pitanju je nova reforma javnih finansija koja se sprovodi od 2015. godine, duga i zahtevna ali napredna vrsta budžetiranja. Na konkursu je izabrano osam od 41 prijavljene lokalne samouprave, među kojima je i Šabac. To je puna podrška lokalnim samoupravama u planiranju i programskom budžetiranju. Šabac je i ovde pionir u Srbiji, jer se ovde svi građani, u svim seoskim i gradskim mesnim zajednicama, izjašnjavaju o projektima koji se finansiraju od poreza na imovinu. Ove godine građani odlučuju o projektima vrednim dva miliona evra.

Međutim, uprkos značajnim rezultatima i kvalitetnim projektima koje finansira Evropska unija Šabac trpi veliku opstrukciju republičkih organa. Tako nadležni ministri za ekologiju nijednom nisu posetili Šabac kada je građeno i puštano u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a dolazili su Vensan Dežer i Sem Fabrici. Indikativno je da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije došao u Šabac kada je potpisan ugovor o izgradnji obaloutvrda na Savi i Drini. Republika je bila dužna da finansira drugu fazu ovog postrojenja, ali je rečeno da za to nemaju para, pa je to preuzeo Grad.

Ipak, podrška Evropske unije je značajna da pokaže opredeljenje Šapca za evropske vrednosti, a pogotovo kad je u pitanju zaštita čovekove okoline kao i razvoj grada i to sve na dobrobiti građana.

Istorijski dug prema hramu sporta

Rekonstrukcija Sokolskog doma je istorijski dug prema ovom hramu sporta u Šapcu. Svečano je otvoren 1934. godine, a posle Drugog svetskog rata ovde je bilo DTB „Partizan“, gde se negovala gimnastika kao i drugi mali sportovi. Ovde je „Metaloplastika“ utrla put u prvu rukometnu igru i potonje uspehe, igrali su se turniri u malom fudbalu sa po dve hiljade gledalaca. Rekonstrukcijom Sokolane stvorili bi se uslovi za masovno bavljenje brojnim sportskim disciplinama.

Grad daje i za trafostanicu

Za industrijsku zonu veoma važna je trafostanica od 31,5 megavata, a iako je to obaveza EVS-a grad je uplatio polovinu sredstava. Već duže vreme čeka se da republički organi reše pitanje okretnice kod istočne industrijske zone jer to stvara probleme za velike kamione. I za samu međunarodnu luku koja se gradi sa kapacitetom od dva miliona tona robe grad finansira pristupnu saobraćajnicu sa oko 60 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari