Za podsticaj regionalnog rasta ove godine izdvojeno 315 miliona dinara 1foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/Kabinet ministra zaduzenog za ravnomerni regionalni razvoj/Zoran Lazarević)

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj objavilo je danas da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u 2024. godini kojom je predviđeno da se 315 miliona dinara opredeli za te namene.

Kako je precizirano, 50 miliona dinara namenjeno je za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265 miliona dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Cilj programa je podsticanje regionalnog rasta, ravnomerni regionalni i lokalni razvoj i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, saopštilo je ministarstvo.

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinica lokalnih samouprava i akreditovane regionalne razvojne agencije ili samostalno jedinice lokalne samouprave koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou lokalnih samouprava i regionalnih oblasti.

„Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj sufinansiraće do 80 odsto troškova projekta, a ovom prilikom najavljujem Javni poziv i pozivam jedinice lokalnih uprava da podnesu prijave sa razvojnim projektima koji će, poboljšati uslove života građana i omogućiti rast i razvoj okruga i regiona“, izjavio je ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

Podseća se da su projekti od značaja za regionalni rast oni koji doprinose privlačenju investicija, unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva, projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za brži rast i razvoj startap preduzeća, projekti povećanja zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti.

Takođe, projekti se mogu odnositi na izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti obrazovanja i kulture, socijalne infrastukture i turizma.

Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj objaviće Javni poziv u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i na internet stranici kabineta https://www.rrrz.gov.rs/ i na taj način će jedinice lokalne samouprave i akreditovane regionalne razvojne agencije moći da kandiduju svoje projekte.

Očekuje se da će program omogućiti planiranje i sprovođenje politike regionalnog razvoja, na osnovu razvojnih dokumenata na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj je prošle godine izdvojilo 325,1 milion dinara za program regionalnog rasta, a širom Srbije realizovan je ukupno 91 projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari