Popisivanje imovine samouprava 1Foto: Marko Mišić/FoNet

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je danas opštine i gradove širom Srbije da do 20. oktobra apliciraju za sredstva iz programa Evropske unije Exchange 5 čiji osnovni cilj je popisivanje javne imovine i poboljšavanje kapaciteta za upravljanje tom imovinom.

On je upozorio da skoro 85 odsto lokalnih samouprava u zemlji nema jasnu sliku o imovini kojom raspolaže i dodao da postoji suštinska potreba da se shvati koliko je važno da se uvede red u sistem u pogledu popisa imovine.

Gradovi i opštine su prošli kroz dugi proces odredjivanja imovine jer je situacija bila haotična zbog pravnog okvira i situacije na terenu, rekao je on.

Ružić je rekao da je važno da lokalne samouprave iskoriste sve što pruža Evropska unija radi ekonomskog razvoj i jer se tako otvara široki dijapazon konkretnih projekata usmerenih na poboljšavanje životnog standarda gradjana. Ukupna vrednost ove faze projekta Exchange 5 je 3,3 million evra, od čega je 3 miliona donirala EU a 300.000 je obezbeđeno sufininsiranjem.

Eu je do sada uložila više od tri milijarde evra u razne projekte u Srbiji a poseban značaj pridaje lokalnim samoupravama kroz programe kao što je Exchange, rekao je predstavnik delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin.

On je rekao da je ovaj projekat usmeren na podizanje kapaciteta lokalnih samouprava, dodajući da je kroz dosadašnje četiri faze projekta donirano oko 30 miliona evra.

Akcenat u programu Exchange 5 je usmeren na javnu imovinu radi poboljšavanja efikasnosti na lokalnom nivou, kao i smanjivanje troškova i povećavanje transparentnosti u upravljanju javnom imovinom i uspostavljanju bolje poslovne klime.

Podrška EU je značajna ali ne i dovoljna, neophodno je učešće ministarstva finansija koje treba da prati stanje i uvodi podsticajne mere uz koordinaciju svih institucija koje sprovode zakon o javnoj imovini a veoma je bitna i politička volja na lokalnom nivou, rekao je Hudolin dodajući da je EU prenela deo svojih nadležnosti u sprovođenju programa na institucije Srbije.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić je rekao da je zajedničko apliciranje više opština za sredstva iz ovog programa važno jer tako manje opštine dobijaju mogućnost da učestvuju u programu.

Opštine kroz ovaj program dobijaju kapacitet za budućnost i sada treba da utvrde šta je njihovo i kako će tom imovinom da upravljaju jer bez toga nema investicija, rekao je on.

Staničić je ocenio da je smisao svega upošljavanje te imovine i dodao da opštine i gradovi treba da iskoriste sva svoja prava po zakonu o javnoj imovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari