Zahvaljujući projektu ostvarenom u okviru Programa razvoja privatnog sektora jugozapadne Srbije (PSD) sa firmom „Medino“ iz Krnjeva, najvećim izvoznikom meda u Srbiji, za 130 mladih i nezaposlenih obezbeđen je posao u pčelarstvu. NJima su, u okviru prve faze projekta podrške mladim pčelarima Srbije, obezbeđene košnice i stručna pomoć kako bi započeli pčelarski posao.

Projekat je realizovan u okviru PSD programa koji sprovodi Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ iz Užica, a finansira ga švajcarska vlada, posredstvom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Kako su proizvodnja i promet meda perspektivan tradicionalni posao, osmišljen je i poslovni model koji bi mladim pčelarima trebalo da obezbedi pristojnu egzistenciju.

Za taj projekat iskazano je veliko interesovanje, jer se na konkurs prijavilo više od 750 mladih i nezaposlenih lica, a u prvoj fazi projekta za podršku je odabrano 130. Najveći broj njih je iz jugozapadne Srbije (Zlatiborski, Kolubarski, Moravički i Raški okrug), ali i Podunavskog okruga, odnosno iz Užica, Čačka, Lučana, Ivanjice, Čajetine, Arilja, Priboja, Prijepolja, Velike Plane i Smederevske Palanke…

Pčelarima početnicima je podeljeno ukupno 1.950 košnica sa pčelinjim rojevima, a procena je da će u narednim godinama ostvarivati godišnji prihod od oko 470.000 švajcarskih franaka.

– Program podrške pčelarima je inicijalni pokretač za ulazak u posao pčelarstva i sopstveno zaposlenje mladih. Mladi pčelari, uglavnom, nemaju dovoljno novca i stručnog znanja da samostalno pokrenu biznis, a upravo im to pruža ovaj program podrške – objasnio je za Danas Milomir Tucović, koordinator projekta.

Potražnja inostranih tržišta za medom iz Srbije poslednjih godina raste, a naši pčelari su uglavnom stariji ljudi. Količine koje oni proizvode nedovoljne su za potrebe izvoznika meda. Osim toga, u dosadašnjoj praksi, podsticajne mere otkupljivača bile su namenjene pčelarima koji imaju veliki broj košnica, dok za početnike nije postojao odgovarajući model pomoći. Ovim programom mladima se pružila šansa da započnu posao u pčelarstvu, obezbeđena im je savetodavna podrška i siguran plasman meda.

Model podrške pčelarima početnicima podrazumeva finansijsku pomoć pri formiranju novih pčelinjaka. Svima je obezbeđeno po 15 košnica, na raspolaganju su im savetodavci iz firme „Medino“ i lični mentori, odnosno iskusni pčelari. Uvođenje ličnih mentora je novina u toj grani i mladom pčelaru je dragocena takva pomoć, jer će lakše rešavati početne probleme, a rizik od neuspeha biće sveden na najmanju moguću meru..

Povodom završetka prve faze projekta, jednog od najvećih u srpskom pčelarstvu, održana je konferencija u Velikoj Plani i izražena zahvalnost Vladi Švajcarske koja podržava razvojne programe u Srbiji. Osim predstavnika firme „Medino“ i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, lokalnih samouprava i mladi koji počinju proizvodnju meda. Jedinstven stav učesnika skupa je da prirodni uslovi za razvoj pčelarstva u Srbiji nisu u potpunosti iskorišćeni, te da je uvođenje mladih način da se ostvari kontinuitet i veći obim proizvodnje, kako bi se udovoljilo sve većoj potražnji otkupljivača.

Saradnja pčelara i otkupljivača

Program PSD je, zajedno sa firmom „Medino“, osmislio je i model za uspostavljanje dugoročnog kooperantskog odnosa pčelara i otkupljivača meda. „Primena tog modela saradnje usloviće značajne promene u sektoru proizvodnje i plasmana meda, jer će veći broj mladih pčelara, uz stručnu podršku, proizvoditi veće količine meda, što će omogućiti veće prihode i za njih i za otkupljivače. Na taj način ojačaće kompletan lanac proizvodnje, prerade i plasmana meda“, objasnio je Milomir Tucović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari