Poskupelo gorivo, semenski kukuruz, đubrivo: Subotički ratari očajni 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Prolećna setva će ove godine, zbog visokih cena goriva, semena kukuruza, zaštitnih sredstava, đubriva, poljoprivrednike skupo koštati.

Ako tome dodamo sušu i zabranu izvoza žitarica, poljoprivrednici će, prema svemu sudeći biti u minusu jer ne mogu da prodaju ono što proizvedu. Prema rečima pojedinih subotičkih poljoprivrednika, džak semena kukuruza je poskupeo za 3.000 dinara, pa tako sada košta 9.000 dinara, dok je prošle godine cena džaka bila 6.000 dinara.

Zatim, tona uree je sada 950 evra, dok je prošle godine koštala 330 evra. Zaštitna sredstva su skuplja za 25 odsto, a dizel gorivo je 196 dinara.

„Cena žita u Srbiji zbog zabrane izvoza je 300 evra po toni dok je na svim relevantnim berzama (Budimpešta, Pariz, Čikago) sada već oko 400 evra po toni“, navode poljoprivrednici.

Dodaju i da se na ovome „zahvaljuju Vučiću, u ime seljaka“.

„Repica neće roditi ni trećinu od uobičajenog roda zbog suše, a ako uskoro ne padne kiša, neće biti ni ječma, a ni pšenice“, upozoravaju lokalni poljoprivrednici, koji su želeli da ostanu anonimni.

Vinko Stantić, poljoprivrednik iz naselja Mala Bosna, u Subotici, kaže za Danas da je sve poskupelo, od hemije do semena, i kako kaže, ne zna šta je gore.

„Da ne pričam o veštačkom đubrivu koje je značajno poskupelo. Herbicid koji treba da je najjeftiniji, bio je 360 dinara, dok je sada 900 dinara“, objašnjava Stantić.

Na pitanje, šta je uzrok ovakvog porasta cena, kaže da je „uzrok da se takmičimo ko će podići veću cenu“.

„Ne znam šta više hoće od nas. Ni euro, a ni dinar nemaju vrednost. Sve ti zabrane, da izvoziš, a sve što kupuješ, to ne možeš da platiš. U prevodu – ko ga ima, taj ga ne može prodati, a ko ga mora kupiti, taj ga ne može platiti“, navodi Stantić.

On napominje da nikada nije bilo gore i da je ovo prava „berba novaca“.

„Ni za vreme Miloševića nije bilo ovako. Ne znam stvarno o čemu se radi, ali se ne vidi kraj. Mi sada čekamo prve cene, da vidimo šta će biti sa žitaricama, uljanom repicom, žitom, ječmom“, kaže Stantić.

Upozorava da i u stočarstvu ima problema.

„Ja ne znam šta hoće, da sve uvoze, mleko, meso, šta bi oni, nije mi jasno. Zabranjen je izvoz ulja, brašna, šećera, mesa, mleka, a uvozimo mleko u prahu koje je ko zna kakvog kvaliteta, a naše nije dozvoljeno u prodavnicama da poskupi. Hrana je poskupela ko zna koliko odsto. Ne daj bože kupiti prase ili 100 kilograma koncentrata za piliće – skupo je“, ocenjuje Stantić.

On smatra, ako se ovako nastavi, poljoprivreda će propasti.

„Znate šta će biti? Polako se ljudi iseljavaju, odlaze trbuhom za kruhom. Ako ovi naše zatvore, farme neće biti, ostaće veliki koji će raditi i to je kraj“, ocenjuje Stantić.

On je upozorio da nešto mora da se preduzme, ali i poručio da „država bez naroda ne vredi ništa“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari