Subotička kompanija Fidelinka najavila je više cene hlebova. Bački beli hleb građani će ubuduće plaćati 44 dinara, umesto dosadašnjih 38, dok će polubeli koštati 42, šest dinara više nego dosad. Razlog poskupljenja je, kako navode u ovom preduzeću, enormno povećanje cene pšenice, koja je udvostručena, kao i povećanje cene brašna od 70 odsto.

Poskupljenje hleba bi se moglo destiti još jednom ukoliko cena pšenice bude i dalje rasla, najavljuju u ovoj pekari. U Udruženju samostalnih preduzetnika, privatni pekari međutim nisu doneli jedinstvenu odluku o poskupljenju hleba te će svako po sopstvenom nahođenju i računici odlučiti da li će povećati cene svog proizvoda. No, kako se cene u privatnim pekarama po običaju formiraju u odnosu na Fidelinkine, verovatno će se kupci sa novim cenama suočiti i kod svih ostalih lokalnih proizvođača hleba.

Zaječarski Žitopromet takođe je najavio da će od subote, 21. avgusta povećati cenu vekne polubelog hleba sa 25 na 32 dinara. Najveći proizvođač hleba u tom kraju povećaće cenu samo te vrste hleba, dok će cene ostalih vrsta za sada ostati nepromenjene. U kompaniji kažu da je razlog za poskupljenje to što su im zalihe starog brašna na izmaku.

Osnovne vrste hleba (beli i polubeli) u Kragujevcu, prema zvaničnim informacijama, do daljeg neće poskupeti. U Žitoproduktu, najvećoj pekarskoj firmi u centralnoj Srbiji, kažu da će vekna belog i polubelog hleba u Kragujevcu i dalje koštati 35, odnosno 32 dinara. U Žitoproduktu ističi da u silosima imaju dovoljne količine žita od prošle i ove godine te da nema razloga da menjaju cenu hleba. Povećanje cene hleba biće moguće jedino ukoliko u narednom periodu, usled eventualnog poskupljenja energenata, drastičnije porastu troškovi proizvodnje.

Nije bilo pregovora

Iako je bilo najavljeno da će Ministarstvo trgovine juče nastaviti pregovore sa malim pekarima o pozajmici brašna iz Robnih rezervi kako ne bi povećavali cenu brašna, sastanka nije bilo. Kako nam je rečeno u Uniji pekara, sastanak će biti održan danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari