Poslovna dobit United Grupe iznosi milijardu evra i 5 puta je veća od dobiti Telekoma Srbije 1Foto: Promo

Legitimni poziv kompanije SBB koja posluje u okviru United Grupe, da svi učesnici na tržištu Srbije imaju jednake uslove u skladu sa zakonom, poslužio je direktoru Telekoma Vladimiru Lučiću za pokretanje još jedne medijske hajke.

Direktor kompanije Telekom Srbija napao je United Grupu osporavajući njenu poziciju stranog investitora, iznoseći brojne neistine o poslovanju Grupe koja je najveća telekomunikaciona i medijska kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. U interesu javnosti želimo da građane upoznamo sa razlikama u rezultatima poslovanja dve kompanije, odgovarajući argumentima na klevete koje dolaze iz Telekoma.

United Grupa ima dvostruko veće prihode od Telekoma Srbije, a svaki put pri promeni većinskog vlasnika imali smo intenzivan međunarodni tender. Prema relevantnim procenama vrednost United Grupe je oko 10 milijardi evra. Privatizacija Telekoma je, kao što je poznato, dva puta propala i ni sada se ne nazire interesovanje bilo kog ozbiljnog investitora za tu kompaniju.

United Grupa posluje u osam zemalja na tržištu od 40 miliona stanovnika i u tim zemljama poseduje vodeće telekomunikacione operatore i medijske kuće. Kompanija UG ima više od 15 miliona korisnika i oko 15.000 zaposlenih, a od Telekoma Srbije je tehnološki mnogo i naprednija i profitabilnija.

Teze koje se tabloidno plasiraju da je United Grupa u finansijskim poteškoćama, jer ima više od 4 milijarde evra duga su neistinite i u stvarnosti trenutni nivo duga rezultat je astronomskog razvoja kompanije i mnogobrojnih akvizicija. Naime, od 2020. godine United Grupa je kupila kompanije Vivacom i Nova u Bugarskoj, Tele2 i Optima Telekom u Hrvatskoj, Nova i Wind u Grčkoj, kao i 20 manjih i srednjih kompanija. Ukupna vrednost tih akvizicija premašila je 3 milijarde evra i sve ovo je uticalo da United Grupa postane vodeća i najbrže rastuća telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi.

Naši prihodi su u poslednje tri godine utrostručeni i poslovna dobit (EBITDA) je milijardu evra. Najveće svetske rejting agencije S&P Global i Moody’s su prepoznale snažan rast United Grupe, kao i odgovorno upravljanje finansijama i pozitivno su revidirale svoje ocene poslovanja United Grupe i njene izglede u budućnosti.

U isto vreme dok se United Grupa zaduživala zbog širenja poslovanja na nova tržišta, ali u okviru dozvoljenih limita i tržišnih standarda, Telekom Srbija je na kraju 2022. godine ostvarila dug od gotovo 2 milijarde evra. Bez širenja na nova tržišta, kompanija Telekom Srbija se u periodu od 2018. do kraja 2022. godine zadužila dodatnih 1,5 milijardi evra.

Uz već realizovana dodatna zaduženja iz juna 2023. godine u iznosu od 370 miliona evra, kao i trenutne pregovore o dodatnom finansiranju od još 300 do 500 miliona evra, dug Telekoma će biti 3 milijarde evra.

Kada finansijsku zaduženost Telekoma Srbije iskazanu u izveštajima na kraju 2022. godine stavimo u odnos sa realnom poslovnom dobiti, dobijamo stepen zaduženosti koji iznosi 11 puta. Ukoliko uzmemo u obzir i već realizovana nova zaduženja Telekoma u 2023. godini i dodatna očekivana zaduženja do kraja godine, stepen zaduženosti Telekoma Srbije iznosi vrtoglavih 17 puta. Stepen zaduženja United Grupe iznosi 4, odnosno višestruko je manji od stepena zaduženosti Telekoma Srbije.

Da Telekom ima ogromne finansijske probleme, dokaz je i njihov odnos prema dobavljačima kojima duguju 475 miliona evra i kojima ne plaćaju usluge i više od godinu dana. Pre pet godina dugovali su srpskim privrednicima 176 miliona evra, a sada je iznos duga narastao do neverovatnih pola milijarde evra. Ovakav odnos Telekoma prema kompanijama koje za njih vrše usluge, ugrožava njihov opstanak i unazađuje srpsku privredu.

Naša kompanija SBB, primera radi, u istom periodu nije uopšte povećala iznos obaveza prema dobavljačima i redovno izmiruje svoje obaveze, što pokazuje da smo odgovorni i da doprinosimo stabilnosti privrede Srbije.

Telekom kroz promene računovodstvenih politika prikazuje prividno pozitivno poslovanje i rast profitabilnosti. Kada se njihovi poslovni rezultati prikažu pod nepromenjenim računovodstvenim politikama, jasno je da im je u poslednjih 5 godina operativni rezultat prepolovljen. U 2017. godini EBITDA Telekoma je iznosila 350 miliona evra, ali se smanjila na manje od 200 miliona evra u 2022. godini posmatrano kroz iste računovodstvene politike koje je Telekom koristio 2017. godine. Poređenja radi, poslovna dobit United Grupe iznosi milijardu evra i više nego 5 puta je veća od poslovne dobiti Telekoma Srbije.

Kroz računovodstvene manipulacije Telekom prividno pokazuje pozitivno poslovanje, a da bi obmanuli javnost isplaćuju dividende iz novca koji nije generisan iz poslovanja, već su se dodatno zadužili i od novih kredita u iznosu od 1,5 milijardi evra finansiraju svoje negativno poslovanje i isplatu dividendi.

I pored nezabeležene i nezakonite podrške države Srbije jednoj kompaniji, Telekom Srbija ostvaruje katastrofalne poslovne rezultate. Zbog finansijske situacije u Telekomu država i ne raspisuje tender za 5G mrežu, jer zna da državni operator nema novca za investicije. Naša kompanija SBB tražila je raspisivanje aukcije za 5G mrežu spremna da investira 240 miliona evra, jer uz sebe SBB ima druge kompanije United Grupe koje su dokazano među najuspešnijim mobilnim mrežama u Evropi, ali je sve zaustavljeno dok Telekom ne prikupi novac i zbog toga će Srbija nastaviti da kasni za regionom.

United Grupa zato ponovo poziva sve nadležne institucije da nam omoguće, kao jednom od najvećih stranih investitora, jednake uslove na tržištu koji su predviđeni Ustavom i zakonom, da prestanu opstrukcije i da nam se obezbede uslovi da radimo slobodno, jer će naša buduća ulaganja u Srbiju biti dobra i za privredu i sve građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari