Vlada Srbije usvojila je preporuku bankama da aktivnije odobravaju reprograme privrednim subjektima i tako se više uključe u rešavanje problema nelikvidnosti, rekao je juče na konferenciji u Vladi ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. On je naglasio da ova mera nije „imperativna“, i da se odnosi i na poslovne banke, a da je saglasnost za ovako nešto dala i Narodna banka Srbije koja je juče tim povodom donela odluku o klasifikaciji.


– Reprogramiranje se odnosi na sve privredne subjekte koji kasne sa otplatom kredita do 90 dana, uz grejs period od 12 meseci i još godinu dana produženja roka za otplatu. Tokom grejs perioda firme bi plaćale jedino kamatu. Preduzeća će tako, umesto da vraćaju kredite moći da obrću taj novac, ulažu u nešto – istakao je Ćirić i rekao da su svi sa kojima je Vlada razgovarala bili „eksplicitni“ da je ovo vrlo dobra mera i da će se u relativno kratkom roku videti dobri rezultati. Ćirić je podsetio da je NBS još ranije sa MMF-om donela odluku da se i one firme koje se nalaze u blokadi ili kasne sa otplatom više od 90 dana mogu vratiti u kategoriju dobrih čim uplate dve tranše kredita.

Ćirić nije mogao da precizira koliko je preduzeća u kategoriji onih koji kasne do 90 dana i onih koji su prešli tu granicu jer se ti „podaci menjaju na dnevnom nivou“, ali je ubeđen da će se prvi efekti ove mere videti već u julu.

Građani duguju 503 milijarde

Prema ranijim podacima, učešće problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama je 17 odsto, od čega su problematični krediti privrede 22,5 odsto, a domaćinstava oko 10 odsto. Ukupni krediti u Srbiji krajem maja iznosili su 1.744 milijarde dinara. Preduzeća su bila zadužena za 1.170 milijardi, preduzetnici su bankama bili dužni 70,5 milijardi, a građani 503 milijarde dinara. U maju je više od 60 dana kasnila otplata 3,4 odsto kredita građanima, dok su preduzeća sa zakašnjenjem većim od 15 dana izmirivala 14,9 odsto kredita, a preduzetnici 12,6 odsto. Vlada Srbije je početkom aprila usvojila program reprogramiranja kredita stanovništvu kojim je omogućeno odlaganje otplate dugoročnih pozajmica do dve godine. Beta

Raskinut ugovor o privatizaciji FAM-a

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potvrdio je juče novinarima da je ugovor o privatizaciji Fabrike maziva iz Kruševca raskinut. „Uskoro ćemo imati sastanke kako bismo izabrali zastupnike kapitala u FAM-u. Razgovara sa ostalim preduzećima iz Nibens grupe nije bilo. Problem je dosta kompleksan, a rešenje se traži na nivou Vlade“, rekao je Ćirić i dodao da će s obzirom na to da su radovi na Koridoru 10 prioritetni za državu, zaposleni u pomenutim preduzećima morati da dobiju zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari