Nemačka je jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji, a po obimu najveća ulaganja imala je Štada – 510 miliona evra, Metro – 165 miliona evra, Meser tehnogas – 114 milona evra, Henkel – 78 miliona evra, Nordcuker – 45 miliona evra. Računajući od kraja 2000. godine, Nemačka je u Srbiju investirala oko 1,5 milijardi evra, a u tim kompanijama posao je našlo 22.000 ljudi.

Ovi podaci nalaze se u studiji Fridrih Ebert Fondacije u Srbiji „Srpsko-nemački odnosi – Stvarno i moguće“, koja je juče predstavljena u beogradskom Medija centru.

„Jedna od ključnih oblasti investicione saradnje trenutno je sektor automobilske industrije (Leoni, Drekslmajer, Gramer, Norma grupa, Kontinental-kontiteg). Od ostalih ulaganja vredni pomena su Simens, Vaker Nojson, ali i kompanija Falke koja investira preko 10 miliona evra u proizvodnju čarapa, dok su predstavnici lučke kompanije Duisport iz Duizburga, najveće kontinentalne luke na svetu, zainteresovani za strateško partnerstvo sa pančevačkom lukom“, piše u studiji.

„Budućnost odnosa Srbije i Nemačke je u investicijama i ekonomiji“, poručio je Mihael Erke, direktor Fridrih Ebert Fondacije u Beogradu. Autori ove studije, u kojoj se pored ekonomskih odnosa Srbije i Nemačke, spominju kulturni i politički, su profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec, Nikola Jovanović urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, naučni saradnik Instituta SANU Nenad Milenković, naučni saradnik Instituta za evropske studije Goran Nikolić i Dragan Veljović, predstavnik BalkanStart iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari