Privreda Srbije prošlu je godinu okončala s neto dobitkom od 85 milijardi dinara, saopštila je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Agencija za privredne registre Srbije. S dobitkom je poslovao i sektor nerazmenljivih (72 milijarde) i sektor razmenjivih dobara (13 milijardi) s tim što je učešće sektora nerazmenjivih dobara u ukupnom dobitku i dalje mnogo značajnije, dok je tendencija blagog, inače poželjnog, rasta učešća sektora razmenjivih dobara nastavljena. Poslovni prihodi privrede porasli su za 11,1 odsto, na 8.065 milijardi dinara, dok je ukupni poslovni dobitak 297 milijardi dinara.


U sektoru razmenjivih dobara najveći dobitak ostvarilo je rudarstvo (40 milijardi), snabdevanje električnom energijom i gasom (22 milijarde), snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama (tri milijarde). S gubitkom je poslovala prerađivačka industrija (43 milijarde) i poljoprivreda (10 milijardi dinara).

U sektoru nerazmenljivih dobara višestruko je povećana dobit u oblasti informisanja i komunikacija (26 milijardi ) i stručnih, naučnih, tehničkih i inovacionih delatnosti ( 22 milijarde dinara). S dobiti je poslovala i trgovina na veliko i malo (20 milijardi) i saobraćaj i skladištenje (15 milijardi). Usluge smeštaja i ishrane godinu su završile su gubitkom od četiri milijarde dinara, građevinarstvo takođe sa gubitkom od četiri milijarde dinara i poslovanje nekretninama s gubitkom od tri milijarde dinara.

Privreda Srbije je i dalje visoko zadužena, ali je prošle godine došlo do blagog pada te zaduženosti i povećanja učešća sopstvenog kapitala usled pojačane obazrivosti na finansijskom tržištu i smanjene sposobnosti za nova zaduživanja. Ukupan nivo zaduženosti popravljen je u odnosu na 2010. godinu, pa sada na dinar pozajmljenog dolazi 0,66 dinara sopstvenog kapitala.

Nedostatak dugoročnih sredstava kreditiranja hronična je slabost privrede Srbije, a problem nelikvidnosti je prošle godine još pogoršan.

– Kumulirani gubici privrede Srbije takođe su veoma visoki. Prošle godine su povećani za 11,1 odsto i iznose ukupno 2.233 milijarde dinara. Do visine kapitala privrede je 63,9 odsto tih gubitaka. Mada je prošle godine smanjena, stopa izgubljenog kapitala je i dalje visoka i iznosi 33,4 odsto – rekla je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari