Leto je pravo vreme za čitanje dobrih knjiga. Kada je reč o poslovnoj literaturi koja istovremeno nije jeftini priručnik za samopomoć, ovdašnji izdavači se ne mogu pohvaliti bog zna kakvom produkcijom, pa ohrabruje primer beogradske izdavačke kuće „Čarobna knjiga“. Objavili su tri zanimljive i primenljive knjige.


Prvu potpisuje naš poznati motivacioni trener Dragiša Ristovski poznatiji D. R. Gilbert koji se može pohvaliti da se za njegove seminare traži mesto više, a klijenti su mu neke od najznačajnijih srpskih kompanija. Napisao je knjigu „Prodajni ring“. O čemu se zapravo radi najbolje je objasnio Dragan Trivan, potpredsednik Privredne komore Beograda: „Prodaja se uvek može unaprediti, u svim okolnostima i uslovima. Ona kompaniju izvlači iz krize, uspešnu čini još uspešnijom, od proizvoda pravi brend. Vrlo često najbolji lek za krizu u poslovanju jeste unapređenje prodaje. Budimo sigurni da odlični proizvodi, usluge ili ideje neće naći put do potrošača ako nema ko da ih proda ili ako taj neko nije dovoljno vešt. Prodaja bi trebalo da bude najvitalniji deo jedne kompanije – njena žila kucavica. Upamtite da mi svakodnevno, hteli to ili ne, bilo kao kupci ili prodavci, ulazimo u prodajni ring. Ne očekujmo da će nam život dati mnogo šansi ukoliko mi aktivno ne dajemo svoj doprinos upornim traganjem. U prodaji, kao i u životu, mi nećemo dobiti sve ono što mislimo da zaslužujemo – dobićemo samo ono za šta se sami svojim delima izborimo!“

Knjiga se pojavljuje u jeku svetske ekonomske krize, kada mnoštvo kompanija dolazi do ivice bankrotstva, a milioni ljudi svakodnevno ostaju bez posla. Imajući u vidu veliku nezaposlenost, ova knjiga je dobro štivo za one koji nameravaju da zasnuju svoj biznis ili da se oprobaju u ulozi prodavca ili komercijaliste u nekoj kompaniji. Vreme ekonomskih promena donosi tranzicione gubitnike, ljude kojima je potrebna pomoć da uz ovladavanje novim znanjima nađu svoje mesto u tržišnoj utakmici. I njima je namenjena ova knjiga.

Majkl E. Gerber potpisuje novo i dopunjeno izdanje bestselera „Mit o preduzetništvu“, prodatog u više od tri miliona primeraka. U ovom novom, izmenjenom i dopunjenom izdanju knjige, Majkl E. Gerber raskrinkava urbane legende koje se tiču razvoja privatne firme i pokazuje da su opšte prihvaćene pretpostavke o uspešnom biznisu zapravo samo kamen spoticanja za istinsku uspešnost poslovanja. Uputstva koja nam ovaj vrhunski biznismen nudi nisu čarobni štapić za automatski uspešan proces razvoja biznisa malih firmi, već jasne instrukcije kako da kroz svrsishodan rad, kontrolu i mudre savete radikalno transformišemo ne samo svoj biznis već i svoje živote. Gerberova poruka je jedinstvena, podsticajna i pragmatična. A kako tvrde njegovi čitaoci, klijenti i učesnici seminara, ta poruka daje rezultate!

Inače, Majkl E. Gerber, koga mnogi nazivaju „vodeći glas malog biznisa u Americi“, osnivač je i direktor preduzeća E-mit vorldvajd, kompanije koju je osnovao 1977. godine da bi vlasnicima malih firmi i preduzetnicima pružio pomoć koja im je potrebna da izgrade uspešan biznis. Gerber drži seminare velikom broju vlasnika malih firmi, menadžerima i korporativnim direktorima širom sveta o ključnoj ulozi koju preduzetništvo može odigrati u redizajniranju svetske privrede i kulture.

Ne treba zaboraviti ni naslov „Fine devojke ne postaju šefovi: 101 nesvesna greška kojom žene sabotiraju svoju karijeru“ Lois P. Frenkel. Autorka je poznati motivacioni trener u SAD koja svoje gostovanje od jednog sata na nekom poslovnom događaju naplaćuje 10.000 dolara. Čitaocima otkriva zašto neke žene brzo napreduju u karijeri, dok drugima to nikako ne polazi za rukom. Ona jasno izlaže najočiglednije primere nametnutog ponašanja koje žene stiču vaspitanjem, a koji podrazumevaju da „fina devojka“ treba da bude poslušna, uslužna, predusretljiva, čak i ponizna. Upravo taj nametnuti vaspitni kalup predstavlja kamen spoticanja ženi da bude uspešna u poslovnom, ali i privatnom životu. U ovom sjajnom vodiču autorka nam ukazuje na to kako se eliminišu nesvesne greške koje nas sputavaju u razvoju, i kako se uči samouverenost, odlučnost i mudrost, i kako da ispoljimo svoje društvene i poslovne veštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari