"Jedino što je skupo u Srbiji je život i ostanak u njoj": Protest frilensera ispred Ministarstva finansija 1Foto: Danas/Vojislav Stojsavljević

Na protestnoj akciji frilensera ispred Ministarstva finansija skupilo se nekoliko desetina građana.

Predsednik Udruženja frilensera Miran Pogačar rekao je da su ovom prilikom želeli da uruče zahtev za sastanak sa Poreskom upravom.

„Kao što su oni nama poslali rešenje za 2017, šaljemo i mi njima povratnu kartu da se vrate i informišu nas i obaveste šta bi trebalo da plaćamo“, poručio je on.

Jedino što je skupo u državi Srbiji je život i ostanak u njoj, rekao je Pogačar.

On je ponovio najavu za protest 21. januara, pozvao je sve koji su pogođeni ovim merama da dođu i da se bore za svoja prava.

Tražimo da se usklade prava i obaveze, rekao je Pogačar i dodao da oni žele da plaćaju i porez i doprinose i da se to ne dovodi u pitanje.

„Očekujemo da ista ova rešenja stignu i za 2018, 2019, 2020, kao i za 2021. godinu. Zato tražimo da se ovaj problem sad reši, da se to ne razvlači 10 godina“, rekao je on.

Organizatori su držali transparent sa povratnom kartom za 2017. godinu za Poresku upravu, kao simboličan vid protesta za rešenje za plaćanje poreza za tu godinu koje je ova institucija donela.

Ova protestna akcija je, kako je rečeno, samo najava za veliki protest koji je zakazan za 21. januar.

Frilenseri su nezadovoljni rešenjem koje su dobile krajem prošle godine, a koje se odnosi na plaćanje poreza iz 2017. godine.

Oni su prethodno tražili sastanak sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija, međutim do tog sastanka nije došlo. Tako je osnovni zahtev okupljenih upravo da se ove institucije odazovu na njihov predlog.

"Jedino što je skupo u Srbiji je život i ostanak u njoj": Protest frilensera ispred Ministarstva finansija 2
Foto: Danas/Vojislav Stojsavljević

Predsednik Uduženja frilensera Miran Pogačar rekao je ranije danas za Betu da traže iste izmene zakona, koje su zatražili i ranije, a to je pravo tih radnika na porodiljsko i trudničko bolovanje kao i povećanje neoporezivih iznosa.

Protestna akcija organizovana je sa ciljem da se obeleži tačno dve godine od velikog protesta frilensera, ali i da se ukaže na to „da i dalje postoji potreba da izađemo na ulicu“, naveli su u organizatori u najavi.

Kako su ranije naveli, zakon koji se primenjuje od 2023. nije odgovarajući zbog prava koje je uskratio, kao što su pravo na porodiljsko i trudničko odsustvo, te zbog previsoke efektivne stope oporezivanja.

„Takođe, sada 2023, usled poreskih rešenja za 2017. godinu u problemu zajedno sa nama našli su se i moreplovci, lađari, radnici na naftnim platformama, ljudi koji su radili u inostranstvu i slali svoja primanja porodici i mnogi drugi. To dovoljno govori o tome koliko je ova celokupna situacija štetna po građane Srbije“, ukazali su.

Njihov osnovni zahtev je da se Ministarstvo finansija, Poreska uprava i nadležni organi odazovu na poziv za pregovore.

Današnja akcija je ujedno i najava za protest, koji je planiran za 21. januara u 15.30. časova.

Od 1. januara 2023. godine stupio je na snagu Zakon o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno da frilenseri mogu da porez plaćaju prema jednom od dva modela oporezivanja.

Prvim modelom obuhvaćeni su svi frilenseri koji zarađuju do 96.000 dinara kvartalno i oni neće plaćati nikakve poreze i doprinose, osim zdravstvenog osiguranja koje će iznositi 1.400 dinara mesečno.

Ukoliko pojedinac koji odabere prvi model pređe tih 96.000 dinara, biće u obavezi da plaća penziono i invalidsko osiguranje (PIO), zdravstveno i porez na dohodak.

Drugi model predviđen je za frilensere koji imaju učestalija i veća primanja, gde neoporezivi deo iznosi 19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 kvartalno, dok će se od bruto prihoda oduzimati 34 odsto normiranih troškova, odnosno troškove poslovanja, struje, interneta.

Na preostali iznos plaćaće se 10 odsto poreza na dohodak, zdravstveno i PIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari