Na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine, ove nedelje se u Srbiji održava prvi kongres mlekarstva.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Događaj će okupiti najrelevantnije učesnike u mlekarskom sektoru zemlje, i to kako njegovog privatnog tako i javnog dela. Na jednom mestu naći će se kreatori državne politike u ovoj oblasti u direktnom razgovoru sa onima na koje se ta politika odnosi – proizvođačima mleka, prerađivačima i prometnicima mlekom i mlečnim proizvodima. Ovaj skup dolazi kao jedan od rezultata projekta pod nazivom Politički dijalog između javnih i privatnih aktera u sektoru mleka Srbije i ima za cilj da omogući platformu za otvoren, iskren i pravovremeni dijalog o brojnim pitanjima u sektoru.

Puno je razloga za uspostavljanje ovakvog skupa u Srbiji , i nadam se da će on prerasti u tradicionalno godišnje okupljanje svih koji se direktno ili indirektno bave ovom proizvodnjom. Ekonomske performanse sektora mlekarstva u zemlji nisu u skladu sa potencijalom koji ovaj segment poljoprivredno-prehrambene proizvodnje ima. Investicije u proizvodnju, preradu i plasman mleka i mlečnih proizvoda su preko potrebne radi unapređenje konkurentnosti, ali i zdravstvene bezbednosti i kvaliteta proizvoda. Jačanje izvoza putem promovisanja mleka i mlečnih proizvoda proizvedenih u Srbiji na stranim tržištima je apsolutni prioritet i preduslov za rast ovog sektora. Ograničenost budžetskih sredstava da se podrži ovaj sektor, nameće kao prioritet potrebu da se postojeća finansijska sredstva troše na načine koji maksimiziraju njihov efekat. Izgradnja i jačanja institucija koje treba da podrže razvoj sektora mlekarstva je njegov kamen temeljac a taj posao u Srbiji još nije okončan. Liberalizacija domaćeg tržišta i nadolazeća inostrana konkurencija nameću snažnu potrebu za konsolidovanjem i strateškim pozicioniranjem domaće industrije proizvodnje i prerade mleka.

Sve ovo ali i mnoga druga pitanja (kao što su zemljišna politika, predpristupni fondovi EU namenjeni poljoprivredi, izmene dozvoljenog nivoa aflatoksina i mogući efekti na sektor …) su teme o kojima će se diskutovati. Iznad svega, osnovni cilj je otvoriti dijalog na pitanja od životnog značaja za sve koji se mlekarstvom bave u zemlji, ali i za potrošače kao direktne konzumente. Jedino kontinuirani dijalog javnog i privatnog dela sektora može pomoći razumevanju potpune situacije, razumevanju njegovih potreba od strane kreatora politike ali i shvatanje mogućnosti i raspoloživih sredstava države da odgovori na potrebe korisnika mera.

Kongres mlekarstva će imati i svoju praktičnu stranu. Drugog dana skupa, obuka koja će biti pružena na farmi muznih krava omogućiće poljoprivrednicima da se upoznaju sa savremenim rešenjima u oblasti uzgoja životinja, higijene muže, genetike, ishrane grla itd.

Dometi samog skupa biće određeni stepenom razumevanja kompleksnosti situacije u kojoj se mlekarski sektor nalazi od strane svih njegovih učesnika. Dijalog prethodi razumevanju i stvara osnovu za kreiranje rešenja utemeljenih na potrebama privatnog sektora uz uvažavanje prioriteta i mogućnosti države.

Autor je internacionalni konsultant Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i koordinator FAO – EBRD projekata u Srbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari