Izmenama zakona trebalo bi da bude omogućeno da svi građani budu zdravstveno osigurani bez obzira da li su zaposleni i da li im poslodavac uplaćuje doprinose ili ne. Svaki stanovnik treba da ima zdravstveno osiguranje samim tim što je građanin Srbije – rekao je juče ministar privrede Saša Radulović.

Ocenivši da nije fer da se na leđa zaposlenih prebacuje odgovornost poslodavaca koji im ne uplaćuju doprinose, Radulović je rekao da su ove izmene jedna od glavnih inicijativa predviđenih akcionim planom za realizaciju Strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti, koju je donelo Ministarstvo.

– Predviđena je i izmena da Fond za zdravstveno osiguranje direktno isplaćuje porodiljsko bolovanje, a ne poslodavac, pa da se to naknadno refundira. Ključno će biti i rešavanje problema elektronskog poslovanja i izvoza, kao i reforma svih inspekcijskih službi, kako bi se suzbila siva ekonomija – objasnio je Radulović. On je dodao da će se na izmenama zakona raditi zajednički, jer se one tiču svih ministarstava.

Radulović je ocenio i da je nacrt novog Zakona o radu, čija je javna rasprava završena upravo juče, „dobar i da mora da prođe“. On je negirao da odredbe ovog zakona derogiraju prava zaposlenih, ocenivši da je, upravo suprotno, svaka odredba u interesu radnika. Upitan da li ima podršku u Vladi Srbije za predložene izmene, Radulović je rekao da „ne želi da licitira“ i da će se to videti prilikom glasanja. Prethodno je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio da Radulović „u najvećem delu ima dobre ideje“, ali da po pitanju Zakona o radu ministar mora da „pronađe najmanji zajednički imenitelj sa sindikatima“. Taj imenitelj je izostao, pošto su sindikati napustili Radnu grupu, koja je pripremila novi zakon.

Govoreći o budžetu Ministarstva za proteklu godinu, Radulović je naglasio da je ostvarena ušteda od 4,6 milijardi dinara, od čega se samo subvencijama sačuvalo 3,8 milijardi.

– Ukupan budžet Ministarstva privrede za 2013. iznosio je 31,6 milijardi dinara, a utrošeno je 27 milijardi. Najveća ušteda je na subvencijama – 375 miliona kod javnih preduzeća i oko 1,7 milijardi kod privatnih, dok se na platama u Ministarstvu uštedelo 25 miliona dinara. Sve ove mere su u pravcu stroge kontrole trošenja novca – izneo je Radulović i podsetio da budžet za ovu godinu ne predviđa nikakva sredstva za nove subvencije. Ministar je dodao i da se protivi davanju državnih garancija za zaduživanje Železare Smederevo.

On je napomenuo da su u okviru tranzicionog fonda pripremljena sredstva za povezivanje radnog staža u preduzećima u restrukturiranju i za isplatu minimalnih zarada radnicima koji nisu primili plate.

Radulović se osvrnuo i na problem dostavljanja „ličnih karata“ preduzeća, rekavši da su od kompanija u restrukturiranju koje nisu dostavile podatke Ministarstvu, najveće opstrukcije u RTB Bor, ali i u još nekoliko velikih firmi.

– Unutar RTB Bor postoje velika opiranja da se dostavi lična karta, a tamo je potrošen ogroman novac, dok mi nemamo nikakve podatke na koji način je trošen. Samo znamo da traže nova sredstva. Imamo i slučajeve da nadzorni odbori i direktori pokušavaju da promene strukture unutar preduzeća i prebace neku imovinu na nezavisne firme. Ministarstvo takvo ponašanje neće tolerisati. Stopirali smo sve statusne ili druge promene, dok se ne završi postupak finansijskog restrukturiranja i stupanja na snagu zakona o privatizaciji – rekao je Radulović.

„Registrovaćemo vlasnike svih of-šor firmi“

– Sve of-šor firme koje posluju u Srbiji moraju da budu registrovane kako bi se znalo ko su njihovi vlasnici. Informacije o vlasništvu u tim kompanijama biće obezbeđene u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca – najavio je Radulović. On je ocenio da su firme registrovane u poreskim rajevima veliki problem i da se njihovi pravi vlasnici najčešće nalaze u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari