Rakija fest 12. maja na Dorćolu 1Foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Manifestacija posvećena rakiji i jakim alkoholnim pićima „Rakija fest“ ove godine biće održana 12. maja u „Beogradskoj urbanoj destileriji“, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), saopšteno je danas.

Kako navode iz PKS, „Rakija fest“ je tradicionalna manifestacija koja okuplja najznačajnije registrovane destilerije iz Srbije.

Tokom događaja biće predstavljene najznačajnije informacije o tržištu jakih alkoholnih pića, tehnološke inovacije, a razgovaraće se o mogućnostima saradnje, izvoza i prodaje rakije.

Stručni žiri u sastavu Vladimir Vučetić, predsednik i članovi, Ljuba Urošević, Ljubiša Stanković, Ana Lapčević i prof. dr. Predrag Vukosavljević izabraće rakiju koja će poneti prestižnu titulu „Beogradski pobednik“, kao i najbolje rakije u više kategorija.

Misija „Rakija festa“ koji organizuje udruženje „Najjači ukusi Srbije“ jeste promocija i brendiranje rakije kao značajnog i tradicionalnog srpskog proizvoda prema standardima modernog tržišta. Ova manifestacija je posvećena unapređenju tehnologije proizvodnje rakije i podizanju kapaciteta malih destilerija kroz razmenu znanja i iskustva uspešnih igrača na tržištu, navodi se u saopštenju.

Iz PKS dodaju da izvoz jakih alkoholnih pića iz Srbije stabilno raste već godinama, a osim u zemlje regiona i Evropske Unije, rakija se izvozi i u Kinu i Sjedinjene Američke Države.

Izvoz jakih alkoholnih pića u 2023. godine veći je za 30,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i iznosi 4.606 tona od čega je rakija izvezeno 2.000 tona. U 2023. godini rakije od voća najviše su se izvozile u Crnu Goru, Hrvatsku, BiH, Nemačku i SAD, dodaju iz PKS.

Kako istiuču, izvoz u tih pet zemalja čini 63,5 odsto ukupnog izvoza rakija od voća, dok su tržišta na kojima je zabeleženo značajnije povećanje izvoza rakija od voća u 2023. godini u odnosu na 2022. su Slovenija, Severna Makedonija i Češka, a nova tržišta na kojima je zabeležen izvoz su Kongo i Island.

Manifestacija „Rakija fest“ počinje u nedelju 12. maja u 12.00 časova u „Beogradskoj urbanoj destileriji“ u Ulici Žorža Klemansoa 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari